Το δράμα των προσφύγων που αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, οι «φωνές» κατά της έμφυλης βίας και της καταστροφής του περιβάλλοντος, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Αυτές είναι κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν «πιάσει» με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην υφήλιο. Οι πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες των τελευταίων ημερών οφείλουν να έχουν κάποια βασικά συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Όλα εκείνα δηλαδή που κάνουν τη ζωή μας να έχει κάποιο νόημα. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και είναι πολλές και παντού.
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Αυτό είναι σίγουρο και αποδεδειγμένο. Τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Να πώς κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά μέρες.
Ουκρανία: Αγωνία, βλέμματα απόγνωσης, φυγή πάνω στα συντρίμμια
Γιγαντώνεται η ανθρωπιστική κρίση, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους αμάχους να προσπαθούν να φύγουν μακριά από την καταστροφή και τον πόνο. Οι φωτογραφίες από τις πόλεις που πολιορκούνται συγκλονιστικές. Ουκρανοί συνωστίζονται κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα καθώς προσπαθούν να φύγουν διασχίζοντας τον ποταμό Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου.
Ένας άνδρας κουβαλάει μια γυναίκα καθώς περπατούν πάνω σε συντρίμμια στο Ιρπίν, βρίσκοντας δρόμο διαφυγής από την πόλη. Οι κάτοικοι με τα πόδια διασχίζουν μια κατεστραμμένη γέφυρα για να περάσουν το ποτάμι που θα τους οδηγήσει μακριά.
«Τι αφήνω πίσω μου; Τι θα βρω μπροστά μου;». Με τον φόβο στα μάτια ένα παιδί κοιτάζει έξω από το παράθυρο λεωφορείου καθώς οι άμαχοι απομακρύνονται από το Ιρπίν.
Ένα φορείο σωτηρίας για μια έγκυο μετά την καταστροφή του μαιευτηρίου και νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους, καθώς οι δεύτεροι έκαναν λόγο για «προβοκάτσια» από την ουκρανική πλευρά.
Με αποφασισμένο βλέμμα μια γυναίκα και ένα νεαρό κορίτσι, που αναμφίβολα δεν περίμεναν να ανατραπεί τόσο ριζικά η καθημερινότητά τους, μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν όπλα, στα περίχωρα της πόλης Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, οι πόλεις μετατρέπονται σε φρούρια με τους κατοίκους να αναλαμβάνουν ρόλο υπερασπιστή του τόπου τους.
Πολωνία: Με μια κουβέρτα στα σύνορα
Πώς να μη λυγίσεις κοιτάζοντας την τρίχρονη Άννα που κοιμάται καλυμμένη με μια κουβέρτα στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας; Η μικρή πέρασε με τον αδελφό και τη μητέρα της στη Μεντίκα της Πολωνίας, αφήνοντας πίσω της τη φρίκη του πολέμου.
Η σπαραχτική εικόνα μιας γυναίκας που κλαίει κρατώντας ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά. Κατάφεραν να φύγουν από την Ουκρανία και να φτάσουν στο συνοριακό πέρασμα της Μεντίκα της Πολωνίας.
Ρουμανία: Η απόγνωση προσωποποιημένη σε μια αίθουσα δεξιώσεων ξενοδοχείου
Δύο πραγματικότητες σε μια φωτογραφία. Μια πρόσφυγας από την Ουκρανία με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της κάθεται στην αίθουσα δεξιώσεων ενός ξενοδοχείου αφού διέσχισε τα σύνορα και έφτασε στο Siret της Ρουμανίας.
Σαντιάγκο, Χιλή: «Ο βιαστής στον δρόμο σου»
Μια διαδηλώτρια με εντυπωσιακή μάσκα ερμηνεύει το τραγούδι διαμαρτυρίας για την έμφυλη βία «Ο βιαστής στον δρόμο σου» (A rapist in your path), κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της έμφυλης βίας, μια μέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Σαντιάγο της Χιλής, στις 7 Μαρτίου. Πρόκειται για το τραγούδι -διαμαρτυρία που παρουσιάστηκε τέλη Νοεμβρίου του 2019, στο πλαίσιο μεγάλων διαδηλώσεων στη Χιλή, από νεαρές γυναίκες της κολεκτίβας LasTesis και έκτοτε υιοθετήθηκε από φεμινίστριες και διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο.
Ινδία: Στον δρόμο για το εκλογικό κέντρο
Μια μουσουλμάνα ντυμένη με μπούρκα περνάει μπροστά από μια τοιχογραφία του ινδουιστικού θεού Κρίσνα καθώς φτάνει για να ψηφίσει κατά την έβδομη και τελευταία φάση των εκλογών για το νομοθετικό σώμα της πολιτείας Uttar Pradesh στην πόλη Βαρανάσι.
Μόσχα: Ένα μπουκέτο για την Ημέρα της Γυναίκας
Ένας άντρας κρατά ένα μπουκέτο με φρέσκα λουλούδια την Ημέρα της Γυναίκας, στη Μόσχα. Στη Ρωσία η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου είναι επίσημη αργία, με τους άνδρες να προσφέρουν λουλούδια και δώρα σε γυναίκες συγγενείς, φίλες και συναδέλφους.
Παρίσι: Η θλίψη της μπαλαρίνας από την Ουκρανία
Μια Ουκρανή χορεύτρια του από τα Μπαλέτα του Κιέβου λίγο πριν βγει στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Theatre de Chatelet, στο Παρίσι, στις 8 Μαρτίου. Οι χορευτές των Μπαλέτων του Κιέβου έδωσαν την τελευταία τους παράσταση σε ένα κατάμεστο θέατρο στο Παρίσι, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που έληξε απότομα καθώς αποκλείστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι χορευτές περιέγραψαν ότι ήταν σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι. Ωστόσο, το γεγονός ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να χορέψουν ήταν για πολλούς μια ευκαιρία να επικεντρωθούν σε κάτι άλλο εκτός από τον πόλεμο.
Βραζιλία: «Μπολσονάρου φύγε»
Ακτιβιστές φωνάζουν «Μπολσονάρου φύγε» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του κινήματος «Δράση για τη Γη» έξω από το Εθνικό Κογκρέσο στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, στις 9 Μαρτίου. Εκατοντάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενώθηκαν με μερικούς από τους πιο διάσημους μουσικούς της Βραζιλίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ψήφιση του λεγόμενου «νομοσχεδίου – δηλητηρίου» το οποίο θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων, απαιτώντας αποτελεσματική δράση για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο και της εξόρυξης σε εδάφη των ιθαγενών.
Μπουένος Άιρες, Αργεντινή: Ένας αλλόκοτος χορός με ομπρέλα
Διαδηλώτρια κρατά ομπρέλα, σαν ένα αλλόκοτο χορευτικό, μέσα από τους καπνούς σε πορεία στο Μπουένος Άιρες στις 10 Μαρτίου. Διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για αναχρηματοδότηση χρέους περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Χονγκ Κονγκ: Ηλιοθεραπεία εν μέσω κορονοϊού
Ηλιοθεραπεία σε πάρκο στο Χονγκ Κονγκ αλλά με μάσκα προστασίας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει την επέλασή της.