Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια συνιστά έγκλημα πολέμου, αφότου ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτόν τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter προχωρά ένα βήμα παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό της Ουάσινγκτον για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.
«Είναι έγκλημα πολέμου η επίθεση σε έναν πυρηνικό σταθμό. Ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης από τον Πούτιν ανεβάζει την κυριαρχία του τρόμου ένα βήμα παραπέρα», ανέφερε στην ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.
Της κατάληψης του πυρηνικού σταθμού ακολούθησε η ενίσχυση των φόβων για έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.
Η τεράστια πυρκαγιά σε ένα κτίριο εκπαίδευσης έχει σβήσει και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εγκατάσταση είναι πλέον ασφαλής, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για μια «αποκρουστική επίθεση» από Ουκρανούς σαμποτέρ και είπε ότι οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο.
«Είναι πολύ νωρίς» για να μιλήσουμε για εγκλήματα πολέμου, είπε ο Μπάιντεν την Τετάρτη
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και αναφέρουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, καθώς και αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.
Προχθές, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέφυγε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ρωσίας εγκλήματα πολέμου, λέγοντας: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό».
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι θα αφήσει αυτό τον ορισμό να τον δώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Αυτό απλώς υπογραμμίζει πόσο απερίσκεπτη ήταν η ρωσική εισβολή και πόσο αδιάκριτη φαίνεται να είναι η στόχευσή τους. Απλώς ανεβάζει το επίπεδο πιθανής καταστροφής σε ένα επίπεδο που κανείς δεν θέλει να δει», είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο CNN. «Σίγουρα δεν είναι η συμπεριφορά μιας υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης», συμπλήρωσε.