Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα πως η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα εναντίον της Ρωσίας, αν η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία επιδεινωθεί. Εξάλλου η Ένωση προετοιμάζεται για την περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε αντίποινα, μεταξύ άλλων διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας ενέργειας.
«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των γειτόνων του», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.
«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρότερη από ποτέ», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Καταγγελία κατά της Ρωσίας για την εισβολή υιοθέτησε η IAEA
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε απόφαση που επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μόνο δύο αρνητικές ψήφοι καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το Συμβούλιο αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».
Είκοσι έξι χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας και δύο ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν πέντε αποχές, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.
Οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στη Ρωσία και την Κίνα. Το Πακιστάν, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και το Βιετνάμ απείχαν. Το Μεξικό και του Μπουρούντι απουσίαζαν από την ψηφοφορία.
Από το Λβιβ, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ώστε να προληφθούν ενέργειες «πυρηνικής τρομοκρατίας» από την Ρωσία.
Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.
«Επιμένουμε ότι πρέπει να προβείτε σε επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.