Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα, με το ζήτημα της ασφάλειας στην Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο του τετ α τετ τους. «Καπρίτσιο η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα «σέβεται τόσο τις ανησυχίες της Ρωσίας όσο και των υπολοίπων», προειδοποιώντας παράλληλα ότι ένας πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους.
Επικαλούμενος τις διεθνείς συνθήκες σεβασμού της ευρωπαϊκής ασφάλειας και εδαφικής κυριαρχίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα τις σέβεται και τις υπηρετεί. Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκει η Ελλάδα αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις καλές σχέσεις μας με τη Ρωσία, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «πάντα η Ελλάδα ήταν υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου»
«Ακούμε με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά της και λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των υπολοίπων», συμπλήρωσε. Πρεσβεύουμε διάλογο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στηρίζουμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τήρησης των συμφωνιών του Μίνσκ, πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.
Σε ειδική αναφορά στην ελληνική ομογένεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να την προστατεύσει.
Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
«Η Τουρκία συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις»
Σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας που όπως είπε, «συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ανατολική Ευρώπη».
Λαβρόφ: Μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία με την Ελλάδα
H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024, είπε ο Σεργκέι Λαφρόφ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Αύξηση 67% παρουσίασε η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα κι έφτασε τα 4,5 δισ, που συνιστά ρεκόρ από το 2012, πρόσθεσε.
Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών».