Στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είδε το νέο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις στο εργασιακό τοπίο να περνάει με 175-174 ψήφους, αλλά η έγκριση του Κοινοβουλίου έμοιαζε με… γκολ στις καθυστερήσεις.

Αρχικά, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μεριτσέλ Μπατέτ, ανακοίνωσε πως ο νόμος δεν έλαβε την πλειοψηφία. Στη συνέχεια, όμως, είπε πως έλαβε 175 ψήφους καθώς υπέρ ψήφισε ένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Partido Popular.

Πριν τη ψηφοφορία, η κυβέρνηση πίστευε πως είχε τις εξασφαλισμένες τις απαραίτητες ψήφους έχοντας τη συμπαράσταση του κόμματος UPN (Unión del Pueblo Navarro). Δύο βουλευτές του, ωστόσο, ξέφυγαν από την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά, αφήνοντας στον… αέρα το αν θα προχωρήσει το νομοσχέδιο ή όχι.

Κι όταν ακούστηκε το «όχι», οι βουλευτές των Unidas Podemos σηκώθηκαν από τις θέσεις τους κι άρχισαν να φωνάζουν «sí, se puede» (ναι, μπορούμε). Οι πανηγυρισμοί, όμως, κράτησαν για λίγο καθώς αποδείχθηκε πως ένας βουλευτής του Partido Popular είχε ψηφίσει υπέρ.

Το κόμμα της δεξιάς τώρα ζητάει να ακυρωθεί η ψήφος αφού όπως υποστηρίζει οφείλεται σε λάθος του λογισμικού. Αυτό επικαλέστηκε ο βουλευτής Αλμπέρτο Κασέρο, ο οποίος ψήφισε από το σπίτι του καθώς είναι άρρωστος. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, πάντως, απέρριψε τις διαμαρτυρίες τους σε πρώτη φάση, αλλά το Partido Popular επιμένει να αποδεχθεί την ένστασή του, το οποίο θα σήμαινε την de facto αλλαγή του αποτελέσματος και την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Από τη μεριά του, το ακροδεξιό κόμμα VOX ανακοίνωσε πως θα πάει την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από άλλα κόμματα που ήταν αντίθετα.

Σαφώς, η σκηνή έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα καθώς με αυτόν τον τρόπο το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE πέρασε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πολιτικής του ατζέντας.