Το συριακό καθεστώς εγκατέλειψε ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ στα χέρια της αλ Κάιντα και των συμμάχων της, που κατέλαβαν την τελευταία πόλη που βρισκόταν ακόμη στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς η Δαμασκός μοιάζει να επικεντρώνεται πλέον στις περιοχές τις οποίες θεωρεί ζωτικής σημασίας.
Η Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, είναι η δεύτερη από τις δεκατέσσερις επαρχίες της χώρας τον έλεγχο των οποίων έχει απολέσει το καθεστώς έπειτα από τη Ράκα, που έχει καταληφθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Δεν απομένουν πλέον παρά τέσσερις επαρχίες που ελέγχει σχεδόν πλήρως: η Λαττάκεια, η Ταρτούς (δυτικά), οι αστικές περιοχές της επαρχίας της Δαμασκού και η Σουέιντα (νότια).
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011, γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος μετά την εμπλοκή σε αυτόν τζιχαντιστικών οργανώσεων, κυρίως της αλ Κάιντα και του ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει επίσης μεγάλες εκτάσεις του γειτονικού Ιράκ και είναι ο στόχος μιας εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγει ένας διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 24 τζιχαντιστές του ΙΚ που κινούνταν με ένα μικρό λεωφορείο σκοτώθηκαν χθες σε μια από αυτές τις επιδρομές στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, το όχημα βρισκόταν βόρεια του πετρελαϊκού κοιτάσματος αλ Ουάρντ όταν επλήγη. Στην συγκεκριμένη επαρχία βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας κι αρκετές από αυτές έχουν καταληφθεί από τους τζιχαντιστές.
Μετά από μια σειρά στρατιωτικών ηττών, το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει να προτιμά να εγκαταλείψει ορισμένες περιοχές, για να υπερασπιστεί τα προπύργιά του, όπως η Λαττάκεια και η Δαμασκός, καθώς ο συριακός στρατός μοιάζει να ασθμαίνει. Την Πέμπτη, οι δυνάμεις του στρατού αποσύρθηκαν χωρίς να δώσουν μάχη από την Αρίχα, την τελευταία πόλη που έλεγχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ, έπειτα από μια αστραπιαία έφοδο που εξαπέλυσε ο Στρατός της Κατάκτησης, μια συμμαχία που έχει σχηματίσει το Μέτωπο αλ Νόσρα—ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία—με άλλες οργανώσεις ισλαμιστών ανταρτών.
Στην Αρίχα ήταν ανεπτυγμένοι χιλιάδες στρατιώτες, στην πλειονότητά τους σουνίτες, καθώς και, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και Ιρανοί στρατιωτικοί.
Σύμφωνα με μια πηγή στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, η υποχώρηση του στρατού από την Αρίχα εξηγείται από το γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών του στρατού μέσα στην πόλη ήταν πλέον πολύ περιορισμένα. Οι στρατιωτικοί ήθελαν να αποφύγουν την καταστροφή της πόλης και να προστατεύσουν τους αμάχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Στρατός της Κατάκτησης έχει ήδη καταλάβει την πρωτεύουσα της επαρχίας Ιντλίμπ και τη Τζισρ αλ Σούγουρ. Υπό τον έλεγχο του καθεστώτος δεν απομένουν πλέον παρά μερικά χωριά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Ντούχουρ.
Δεν γίνονται αληθινές μάχες, διότι το καθεστώς δεν αντέχει επιπλέον ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ακόμα και με την υποστήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτές, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, υπάρχουν 70.000 ανυπότακτοι στη Συρία, ιδίως στα προπύργια του καθεστώτος, οι οποίοι αρνούνται να υπηρετήσουν στον στρατό.
Εδώ και μερικούς μήνες το καθεστώς γνωρίζει αλλεπάλληλες ήττες στο βορειοδυτικό και στο νότιο τμήμα της Συρίας από τους αντάρτες, οι οποίοι έχουν ισχυροποιηθεί, ιδίως χάρη στα όπλα που φθάνουν στα χέρια τους από κράτη που αποτελούν υποστηρικτές τους, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.