Ο Βρετανός παρουσιαστής και φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είναι μεταξύ των υποψήφιων για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης αφού έτυχαν της στήριξης Νορβηγών βουλευτών, που φαίνεται να έχουν παράδοση στην επιλογή του νικητή.
Μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο είναι η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο πάπας Φραγκίσκος, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ που σχηματίστηκε από αντιπάλους του περσινού πραξικοπήματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε, σύμφωνα με ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής.
Χιλιάδες άνθρωποι, από μέλη κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο έως πρώην βραβευθέντες, μπορούν να προτείνουν υποψηφίους.
Οι Νορβηγοί βουλευτές προτείνουν κάποιο υποψήφιο που τελικά λαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης κάθε χρόνο από το 2014 -με εξαίρεση το 2019- συμπεριλαμβανομένης της Μαρία Ρέσα, που ήταν πέρυσι μεταξύ των βραβευθέντων, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ, που αποφασίζει ποιος κερδίζει το βραβείο, δεν σχολιάζει τις υποψηφιότητες, κρατώντας μυστικά για 50 χρόνια τα ονόματα όσων υποβάλλουν προτάσεις καθώς και των υποψηφίων που δεν βραβεύθηκαν.
Ωστόσο, ορισμένοι, όπως οι Νορβηγοί βουλευτές επιλέγουν να αποκαλύψουν τα ονόματα που προτείνουν.
Ο 95χρονος Ατένμπορο γνωστός για σειρές ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας
Ο 95χρονος Ατένμπορο είναι περισσότερο γνωστός για σειρές ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας, όπως το «Life on Earth» και «The Blue Planet».
Προτάθηκε μαζί με τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης και Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES), που αξιολογεί την κατάσταση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως για τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής. Η πρόταση αυτή έγινε για τις «προσπάθειές τους να ενημερώσουν, και να προστατεύσουν, τη βιοποικιλότητα της Γης, ένα προαπαιτούμενο για βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες», δήλωσε η Ούνε Μπάστολμ, επικεφαλής του Πράσινου Κόμματος της Νορβηγίας, που κατέθεσε την υποψηφιότητα αυτή.
Άλλος βουλευτής του Πράσινου Κόμματος πρότεινε τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, της οποίας η εξέλιξη από έφηβη ακτιβίστρια σε ηγετική προσωπικότητα της παγκοσμίας εκστρατείας για το κλίμα την έχει καταστήσει και άλλες φορές υποψήφια τα τελευταία χρόνια μαζί με το κίνημα Fridays for Future που ξεκίνησε.
Ο πάπας Φραγκίσκος προτάθηκε για τις προσπάθειές του να επιλύσει την κλιματική κρίση καθώς και για το έργο του για την ειρήνη και τη συμφιλίωση, από τον Νταγκ Ίνγκε Ουλστάιν, πρώην υπουργό για τη διεθνή ανάπτυξη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε προτάθηκε από την επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Νορβηγίας, την Γκούρι Μέλμπι, για το έργο του σχετικά με την ανάδειξη του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΠΟΥ υποψήφιος λόγω κορονοϊού
Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών ολόκληρου του κόσμου εδώ και δύο χρόνια και φέτος ο διεθνής οργανισμός που έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπισή του, ο ΠΟΥ, είναι και πάλι μεταξύ των υποψηφιοτήτων.
«Νομίζω ότι ο ΠΟΥ είναι πιθανόν να συζητηθεί στην Επιτροπή για το φετινό βραβείο», δήλωσε ο Χένρικ Ούρνταλ, διευθυντής του Peace Research Institute Oslo.
Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια προτάθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά για το «θαρραλέο, ακούραστο και ειρηνικό της έργο» στην πατρίδα της, σύμφωνα με τον βουλευτή Χάαρεκ Έλβενες.
Οι άλλες υποψηφιότητες που αποκαλύφθηκαν από τους Νορβηγούς βουλευτές περιλαμβάνουν τον φυλακισμένο Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το WikiLeaks και την Τσέλσι Μάνινγκ, το ΝΑΤΟ, την οργάνωση παροχής βοήθειας CARE, την Ιρανή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μασίχ Αλινετζάντ, το Αρκτικό Συμβούλιο, ένα διακυβερνητικό φόρουμ για τη συνεργασία των κρατών της Αρκτικής, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Νορβηγοί βουλευτές στο Reuters.
Οι υποψηφιότητες, που έκλεισαν σήμερα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επικυρωθούν από την επιτροπή των Νόμπελ. Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.