Ένας χορτοφάγος φοιτητής πανεπιστημίου παράτησε το κολέγιο και ταξίδεψε στην Ινδία για πνευματική διαφώτιση.
Ο Στιβ Τζομπς έγινε ο σημαντικότερος επιχειρηματίας στην ιστορία. Το μονοπάτι αυτό δεν ήταν ούτε απλό ούτε μία απλή ευθεία.
Η ιστορία της ζωής του Τζομπς είναι γνωστή…
Τον έδιωξαν από την Apple, την εταιρεία που ίδρυσε τη δεκαετία του ’80, επέστρεψε σε αυτή τη δεκαετία του ’90 και κατάφερε να την κάνει την επιχείρηση με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο πριν τελικά πεθάνει από καρκίνο το 2011.
Εκτός της επιτυχίας του στην Apple, ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος στην Pixar, μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες κινουμένων σχεδίων. Ο Τζομπς αγόρασε την Pixar από τον Τζορτζ Λούκας για 5 εκατομμύρια δολάρια το 1985 και την πούλησε στην Disney για 7,4 δισ. δολάρια το 2006.
Οποιοσδήποτε θα θεωρούσε την επιτυχία του Τζομπς με την Pixar μία κολοσσιαία επιτυχία, όμως για τον ιδρυτή της Apple δεν ήταν η μεγαλύτερή του επιτυχία. Και όπως συμβαίνει με κάθε επιτυχημένο άνθρωπο, όλοι θέλουν να μάθουν πώς τα κατάφερε.
Η ιστορία του Στιβ Τζομπς είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ακριβώς επειδή στην αρχή της καριέρας του κανείς δεν περίμενε ότι θα τα κατάφερνε όπως ήθελε ο ίδιος. Κατάφερε να βγάλει τον Apple I, τον Apple II και το Macintosh, όμως ήταν ένα δύσκολο αφεντικό.
Ήταν πολύ απαιτητικός με τους υπαλλήλους του και, σε πολλές περιπτώσεις, τους προσέβαλε. Σίγουρα ήταν λάθος που τον έδιωξαν από την Apple, όμως δεν ήταν έκπληξη. Ήταν ένας πολύ δύσκολος συνεργάτης.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς ο Στιβ Τζομπς κατάφερε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες στην ιστορία; Σε βιβλίο τους, οι Brent Schlender και Rick Tetzeli επιχειρούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα.
Για τους συγγραφείς, το θέμα, μεταξύ άλλων, είναι πώς από τύραννος τη δεκαετία του ’80, ο Στιβ Τζομπς έγινε ο χαρισματικός μάνατζερ τη δεκαετία από το 2000;
Ίσως έχει αξία αυτό που είπε ο Μπιλ Γκέιτς κάποτε. Για να γίνει κάποιος σαν τον Τζομπς έπρεπε να πάψει να είναι μα…ας και να κρατήσει μόνο την ιδιότητα της ιδιοφυΐας. Με τη διαφορά ότι οι περισσότεροι διαθέτουν συνήθως το μα…ας, αλλά και να το αφήσουν δεν είναι ιδιοφυΐες.
Μεταξύ άλλων λοιπόν ο Τζομπς ήταν εντυπωσιακά σαφής και κατανοητός. Κάτι που μαρτυρούν πολλοί πρώην συνεργάτες του είναι ότι μπορεί να μην έλεγε τίποτα διαφορετικό από τους άλλους, όμως ήταν τόσο σαφής όταν περιέγραφε ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει κατανοητός.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι πάντα προσλάμβανε τον κατάλληλο άνθρωπο να κάνει τη δουλειά και τον εμπιστευόταν για να την κάνει. Μία θεωρία του βιβλίου του και γιατί έφυγε την πρώτη φορά από την Apple είναι επειδή δεν είχε τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω του.
Κάποια στιγμή σταμάτησε να προσπαθεί να κάνει επανάσταση και επιχείρησε απλά να εξελιχθεί. Τη δεκαετία του ’80 είχε εμμονή με το να φτιάξει προϊόντα, τα οποία θα άλλαζαν τον κόσμο. Όταν επέστρεψε στην Apple αυτό που έκανε ήταν να τελειοποιήσει τα προϊόντα που διέθετε.
Και όπως λένε οι συγγραφείς του βιβλίου, υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο…
Το 1985, το διοικητικό συμβούλιο της Apple δεν έβλεπε ποιος ήταν πραγματικά ο Στιβ Τζομπς και τι μπορούσε να κάνει. Το 1997 που επέστρεψε, ο κόσμος ήταν έτοιμος γι’ αυτόν. Και ο Τζομπς ήταν έτοιμος για τον κόσμο. Ήταν μεγαλύτερος και σοφότερος. Είχε οικογένεια, κάτι που τον μαλάκωσε.
Σε γενικές γραμμές, κάπως έτσι, ο Τζομπς έγινε ο οραματιστής, σημαντικότερος -ίσως- επιχειρηματίας στην ιστορία…