Εφιαλτικές οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τη μετανάστευση, συνεπεία της αύξησης του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Όπως υπολογίζεται, ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να φτάσει τα 405 εκατομμύρια το 2050, καταγράφοντας αύξηση κατά 68%!

Η θεαματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που υπολογίστηκε από τους ειδικούς του ΔΟΜ, θα προκληθεί μεταξύ άλλων από τη σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η προσφορά εργασίας αναμένεται να λιμνάσει.

Στις λιγότερο προηγμένες χώρες, ο ενεργός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 2,4 δισεκατομμύρια το 2005, σε τρία δισεκατομμύρια το 2020 και σε 3,6 δισεκατομμύρια το 2040. Ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες θα πρέπει να φθάσει στο ανώτατο όριο στα 600 εκατομμύρια έως το 2050.

Αυτή η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας στην παγκόσμια κλίμακα θα εξακολουθεί να ωθεί περισσότερους εργαζόμενους από τις φτωχές χώρες να ζητούν εργασία στις πιο πλούσιες χώρες, προβλέπει ο ΔΟΜ.

Το μεταναστατευτικό κύμα θα ενισχυθεί επίσης από τις περιβαλλοντικές αλλαγές, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, ακόμη κι αν οι σχέσεις μεταξύ των δύο φαινομένων είναι πολύπλοκες και απρόβλεπτες, σύμφωνα με την έκθεση.