Είκοσι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που έχουν έδρα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, προειδοποίησαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη σερβοβοσνιακή οντότητα, με επικεφαλής τη Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) του Μίλοραντ Ντόντικ προετοιμάζει εισαγωγή νόμου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία, για να θέσει υπό έλεγχο όλες τις οργανώσεις, το έργο των οποίων χρηματοδοτείται με δωρεές από το εξωτερικό.
Στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, αύριο, αναμένεται να εξεταστεί σχέδιο νόμου για δημοσιοποίηση του έργου μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, κείμενο για το οποίο εξέφρασε ανησυχία η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Το σχέδιο νόμου, σε ορισμένες διατάξεις του, σύμφωνα με την εκτίμηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, θυμίζει τον νόμο που υιοθετήθηκε νωρίτερα στη Ρωσία για τις ανεπιθύμητες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι στις οποίες αντιμετωπίζονται «ως ξένοι πράκτορες».
Η οργάνωση «Πρωτοβουλία παρακολούθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βοσνίας» αντέδρασε, με δήλωση, ότι ο νόμος είναι «πιθανότατα η χειρότερη επίθεση στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι και στη δημόσια δράση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη Σερβική Δημοκρατία».
Με την επισήμανση, ότι η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ήδη προσπάθησε να περιορίσει την ελευθερία των δημόσιων συναθροίσεων, εκπρόσωποι της ΜΚΟ ανέφεραν ότι η σερβοβοσνιακή κυβέρνηση έχει στο στόχαστρο όλους εκείνους που ασκούν κριτική στο έργο της.
»Η εκστρατεία δαιμονοποίησης και εκφοβισμού της κοινωνίας των πολιτών από κυβερνητικές δομές είναι συνεχής στη Σερβική Δημοκρατία» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΜΚΟ.
Μία από τις οργανώσεις που πλήττεται άμεσα με το νέο νόμο, αν υιοθετηθεί, είναι η Διεθνής Διαφάνεια, η οποία εδώ και χρόνια παρακολουθεί με επικριτική ματιά τις ενέργειες των αρχών της Σερβικής Δημοκρατίας και γι αυτό, κατ’ επανάληψη, έχει δεχθεί προσβολές από τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας και αρχηγό του SNSD Μίλοραντ Ντόντικ.
»Αποκλειστική πρόθεση της οργάνωσης αυτής είναι να ζημιώσει τη Σερβική Δημοκρατία» είχε δηλώσει ο κ. Ντόντικ το 2008, όταν κατέθεσε μήνυση εναντίον της Διεθνούς Διαφάνειας, λόγω της εκτίμησής της, ότι η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είχε συνάψει επιζήμιες συμβάσεις με Ρώσους εταίρους για την ιδιωτικοποίηση πετρελαιοβιομηχανίας.
Με τον αμφιλεγόμενο νόμο ορίζεται, ότι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες «με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».
«Είναι σαφές, ότι με αυτόν τον τρόπο πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης των οργανώσεων, η οποία είναι εγγυημένη με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και με τα Συντάγματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της Σερβικής Δημοκρατίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στη Βοσνία Ίβανα Κόραλιτς.
Με βάση το νόμο, οι οργανώσεις έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, αν λαμβάνουν δωρεές από το εξωτερικό.
«Από το νόμο αυτό δημιουργείται η εντύπωση πως εργαζόμαστε για ξένα κέντρα εξουσίας και, μάλιστα, για τα ίδια κέντρα εξουσίας, από τα οποία η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας, εδώ και χρόνια, λαμβάνει δάνεια, το οποίο είναι παράλογο» δήλωσε ο δημοσιογράφος Αλεξάνταρ Τριφούνοβιτς, συντάκτης της ενημερωτικής πύλης «Μπούκα».
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, εδώ και χρόνια, διαθέτει τεράστια χρηματικά ποσά για τη χρηματοδότηση διαφόρων οργανώσεων που θεωρούνται κατάλληλες και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων ανήγγειλαν ότι θα αντιταχθούν στον αμφιλεγόμενο νόμο.
Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας και τώρα βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντράγκαν Τσάβιτς δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί απόδειξη «της παράνοιας του καθεστώτος του Ντόντικ».
Η κυβέρνηση δεν σχολίασε το νόμο. «Όλοι πρέπει να είμαστε εξίσου διαφανείς» ήταν η μοναδική δήλωση της πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.