Περίπου 5.000 παράτυποι ξένοι επωφελήθηκαν μιας «εθελοντικής επιστροφής» προς τη χώρα καταγωγής τους το 2021, έναντι ενός οικονομικού αντιτίμου σε ένα «δύσκολο» πλαίσιο για τις αναγκαστικές απελάσεις, δήλωσε την Τετάρτη (12/01) ο επικεφαλής του γαλλικού Γραφείου μετανάστευσης και ενσωμάτωσης (Ofii).
«Για τις εθελοντικές αναχωρήσεις, φθάσαμε τις 8.000 το 2019, αλλά η διακοπή των αεροπορικών μεταφορών, οι υγειονομικές δυσκολίες, μας επανέφεραν γύρω στις 5.000 αναχωρήσεις το 2021», έναντι περίπου 4.500 το 2020, εξήγησε ο Ντιντιέ Λεσί.
Ο επικεφαλής του Ofii μιλούσε σε ακρόαση της επιτροπής θεσμών της Εθνοσυνέλευσης πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον διορισμό του για μια νέα θητεία ως επικεφαλής του Ofii, που διαχειρίζεται κυρίως αυτές τις «εθελοντικές επιστροφές».
Η διαδικασία αυτή συνίσταται, για το κράτος, στο να προτείνει μια πτήση και ένα χρηματικό ποσό (τουλάχιστον 1.850 ευρώ) προκειμένου να προτρέψει έναν ξένο που θέλει να φύγει από τη Γαλλία να επιστρέψει στη χώρα του.
«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο από την άποψη των επιστροφών (στα σύνορα) λόγω του γεγονότος της υγειονομικής κρίσης», είπε ο Ντιντιέ Λεσί.
«Αυτό θα είναι ένα από τα διακυβεύματα (της προσεχούς θητείας) να ξαναρχίσουμε να έχουμε μια πράξη πολύ βολονταριστική για τις εθελοντικές αναχωρήσεις, εκ των οποίων ένα μέρος επωφελείται στη συνέχεια από μια βοήθεια για επανένταξη» στη χώρα προέλευσης, συνέχισε.
«Νομίζω πως είναι σημαντικό να φροντίσουμε ώστε οι άνθρωποι, από τη στιγμή που δεν έχουν πλέον άδεια παραμονής, να επιστρέψουν με τους καλύτερους όρους στη χώρα προέλευσής τους και να τους σταθεροποιήσουμε επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν μια οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του Ofii.
Το 2020 οι απελάσεις παράτυπων ξένων έπεσαν στο μισό στη Γαλλία (51,8%), με 9.111 «αναγκαστικές απομακρύνσεις», έναντι 18.906 το προηγούμενο έτος.