Το Ισραήλ επέφερε «μαζικές και άνευ προηγουμένου ζημίες» στους αμάχους Παλαιστίνιους κατά τον Πόλεμο της Γάζας, το καλοκαίρι του 2014, καθώς ο στρατός του άνοιγε πυρ αδιακρίτως εναντίον πολιτών, υποστηρίζει μια μη κυβερνητική οργάνωση επικαλούμενη μαρτυρίες ανώνυμων στρατιωτών.
Η έκθεση της οργάνωσης «Σπάστε τη σιωπή», έκτασης 237 σελίδων, περιγράφει πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έσπειραν την καταστροφή αφού εισέβαλαν στη Γάζα, τον περασμένο Ιούλιο, έχοντας διακηρύξει ως στόχο να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς προς το ισραηλινό έδαφος.
«Πυροβολούσαμε ασκόπως όλη την ημέρα. Η Χαμάς δεν φαινόταν πουθενά», περιέγραψε ένας λοχίας.
Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι ζήτησε από την εν λόγω οργάνωση να του παράσχει τις αποδείξεις που έχει στη διάθεσή της ή τις πληροφορίες για τις μαρτυρίες που δόθηκαν ανωνύμως, ώστε να μπορέσει να εμβαθύνει την έρευνα. Όμως, σύμφωνα με τον στρατό, η οργάνωση «Σπάστε τη σιωπή» αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες γεγονός που, κατά τον στρατό, δημιουργεί αμφιβολίες για τους σκοπούς της.
Στο έγγραφο, που περιλαμβάνει μαρτυρίες περισσότερων από 60 αξιωματικών και στρατιωτών που συμμετείχαν στον πόλεμο του Ιουλίου-Αυγούστου 2014, η μη κυβερνητική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιδίωκαν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για τις ίδιες, ακόμη και αν αυτό θα σήμαινε ότι θα έβλαπταν πολίτες.
«Η κατευθυντήρια αρχή του στρατού, που διακηρύσσει την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τους στρατιώτες μας, ακόμη και σε βάρος αθώων πολιτών, καθώς και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να εκφοβιστούν οι Παλαιστίνιοι, προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ του πληθυσμού και ζημιές άνευ προηγουμένου σε πολιτικές υποδομές», γράφει στην έκθεσή της η οργάνωση.
«Οι κανόνες εμπλοκής που δόθηκαν στους στρατιώτες επί του πεδίου συνίσταντο στο να ανοίγουν πυρ παντού. Η ιδέα ήταν, από τη στιγμή που θα μπούμε (στη Λωρίδα της Γάζας), όποιος δούμε είναι τρομοκράτης», φέρεται να είπε ένας στρατιώτης, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε. «Η ιδέα ήταν, αν δούμε κάτι να πυροβολήσουμε. Αν πυροβολήσουμε κάποιον στη Γάζα, δεν τρέχει τίποτα», πρόσθεσε.
Η οργάνωση, που υποστηρίζει ότι μεταξύ των χορηγών της είναι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας και η πρεσβεία της Νορβηγίας, ζήτησε να διενεργηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα με στόχο «να εξεταστεί η συμπεριφορά στα ανώτατα κλιμάκια» των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Μπένι Γκαντς, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ κατά τον Πόλεμο της Γάζας, προασπίστηκε τη στάση των στρατιωτών του χαρακτηρίζοντάς την «νόμιμη» και προέβλεψε ότι τυχόν μελλοντικές συγκρούσεις θα είναι πιο αιματηρές, δεδομένης της δυσκολίας που υπάρχει να ξεχωρίσουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες από τους μαχητές της Χαμάς. «Την επόμενη φορά θα είναι χειρότερα επειδή το Ισραήλ αγωνίζεται διαρκώς με αυτό το ηθικό δίλημμα, όμως πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας» είπε ο Γκαντς, αρνούμενος να σχολιάσει την έκθεση της οργάνωσης.