Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σχεδιάζει να αγοράσει έως και 12 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη Κινεζικής κατασκευής Y-8, δήλωσε ο ταξίαρχος Χόρχε Ορόπεσα, εξέλιξη που ακολουθεί και άλλες πρόσφατες αγορές όπλων από την Ασιατική χώρα.

Τα μεταγωγικά του τύπου έχουν μεσαία ακτίνα δράσης, με δυνατότητα πτήσης 7,5 ωρών τη φορά. «Τα Y-8 θα αυξήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες που μας δίνουν τα Hercules C-130», είπε ο Ορόπεσα, αναφερόμενος στα αμερικανικής κατασκευής μεταγωγικά που διαθέτει ήδη η πολεμική αεροπορία της Βενεζουέλας. «Η ακτίνα δράσης τους εκτείνεται σε όλη τη Νότια Αμερική και ως την Ισπανία», πρόσθεσε.

Δεν αναφέρθηκε στην αξία της διμερούς συμφωνίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ούγο Τσάβες έχει ανακοινώσει εξοπλισμούς αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία και την Κίνα για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου υλικού των ένοπλων δυνάμεων της χώρας. Το εμπάργκο όπλων που επιβάλλουν στο Καράκας οι ΗΠΑ σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για μεγάλο μέρος του στόλου των αεροσκαφών της Βενεζουέλας που παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος.

Ήδη η Κίνα παρέδωσε εφέτος στη χώρα της Νότιας Αμερικής 18 εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου K-8, ενώ της πούλησε ακόμη ένα δίκτυο ραντάρ.