Η δίκη του ανατραπέντος Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ήταν μια παρωδία δικαιοσύνης, ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, δήλωσε ανώτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, μετά την επιβολή 20ετούς ποινής κάθειρξης στον Μοχάμεντ Μόρσι.
«Η δίκη του ήταν μια παρωδία δικαιοσύνης, η οποία σχεδιάσθηκε και ελεγχόταν από την κυβέρνηση και δεν στηρίχθηκε σε καμία απολύτως απόδειξη», ανέφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Αμρ Νταράγκ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μόρσι.
«Θέλουν να επιβάλουν ισόβια στη δημοκρατία στην Αίγυπτο», είπε.
Επίσης ο Νταράγκ προειδοποίησε ότι η ποινή αυτή έχει στόχο να δοκιμάσει τη διεθνή αντίδραση και ότι θα ακολουθήσουν πιο αυστηρές ποινές, αν η διεθνής κοινότητα δεν εκφράσει την αντίρρησή της.
«Αν η διεθνής κοινότητα εκδώσει μερικές ανακοινώσεις και απλώς παρακολουθεί, όπως αναμένουν (οι δικαστές), πιστεύω ότι θα ενθαρρυνθούν να επιβάλουν αυστηρότερες ποινές στις επόμενες δίκες, ενδεχομένως και τη θανατική ποινή», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Νταράγκ, νεότερα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους καθώς το κίνημα ανανεώνεται παρά τις φυλακίσεις πολλών μελών του.
«Η γενική στάση της Αδελφότητας είναι πιο επαναστατική διότι η γενιά που αναλαμβάνει είναι νέα και πιο επαναστατική και είδαν τι είδους Αίγυπτο θα έχουμε αν δεν κάνουν αυτό που πρέπει», υπογράμμισε ο Νταράγκ.
«Τώρα μπορεί να συναντήσετε ανθρώπους 29, 30 ετών επικεφαλής», εξήγησε.
Ο Μόρσι και οι 12 συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της βίας, της απαγωγής και των βασανιστηρίων σχετικά με τη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2012. Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας που επέσυραν τη θανατική ποινή.
Η απαλλαγή από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας «αποτελεί μια έκπληξη, δεν το περιμέναμε, πιστεύαμε ότι θα καταδικάζονταν» τουλάχιστον σε ισόβια, δήλωσε ο Ράμι Γάνεμ ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων.
Ειδικοί και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η δικαιοσύνη έχει γίνει «όργανο» της νέας κυβέρνησης του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, πρώην στρατάρχη, ανέμεναν επίσης ότι θα επιβάλλονταν ισόβιες ποινές κάθειρξης ή η εσχάτη των ποινών.
Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της χαρακτήρισε την απόφαση «παρωδία δικαιοσύνης», η οποία «συντρίβει οποιαδήποτε εναπομείνασα ψευδαίσθηση ανεξαρτησίας και αμεροληψίας του αιγυπτιακού δικαστικού συστήματος».
Η οργάνωση ζήτησε ο Μόρσι να δικαστεί και πάλι από πολιτικό δικαστήριο «βάσει των διεθνών προτύπων» ή να αφεθεί ελεύθερος.
«Η δικαιοσύνη είναι ένα παιχνίδι στα χέρια βίαιων στρατιωτικών αρχών που χρησιμοποιούν για να εκδικηθούν την αντιπολίτευση», κατήγγειλε από την πλευρά του ο κύριος συνασπισμός που υποστηρίζει τον Μόρσι, η Ένωση «κατά του πραξικοπήματος».
Ο γιος του ανατραπέντος προέδρου, ο Οσάμα Μόρσι, επεσήμανε ότι ο πατέρας του σχεδιάζει την επιστροφή του παρά την ποινή που του επιβλήθηκε.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε ότι ο Μόρσι απομακρύνθηκε με ελικόπτερο από τη δικαστική αίθουσα στα περίχωρα του Καΐρου στη φυλακή Μποργκ αλ Άραμπ κοντά στην Αλεξάνδρεια, όπου κρατείται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Ο Μόρσι αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες και σε τέσσερις άλλες υποθέσεις, μεταξύ αυτών τη διαρροή απορρήτων στο Κατάρ, ότι συνωμότησε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο και ότι οργάνωσε μια απόδραση το 2011 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.