Ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν στη Ρεϊνόσα, σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Μεξικού ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων, που έβαλαν φωτιά σε οχήματα – ανάμεσά τους σχολικά λεωφορεία – και απέκλεισαν δρόμους, μετά τη σύλληψη από τις αρχές ενός ηγετικού στελέχους της μιας από τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά στην περιοχή.
Τμήματα της πόλης, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, απέναντι από την πόλη Μακάλεν του Τέξας, παρέλυσαν εντελώς τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Τις συγκρούσεις διαδέχτηκε ο πανικός και σύμφωνα με τις αρχές δεν μπορεί να γίνει ακόμα απολογισμός των θυμάτων.
Αφορμή ήταν η σύλληψη, νωρίτερα, από την ομοσπονδιακή αστυνομία και τους πεζοναύτες του Ελ Γκάφε, ηγετικού στελέχους του καρτέλ του Κόλπου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Ρεϊνόσα, ο οποίος συμπλήρωσε πως ο Ελ Γκάφε μετήχθη ήδη στην πρωτεύουσα του Μεξικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δύο διερχόμενοι πολίτες φαίνεται να έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των συγκρούσεις, πληροφορία που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.
«Η πόλη βρίσκεται εντελώς εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Φρανσίσκο Γκαρσία Καμπέσα δε Βάκα, γερουσιαστής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος της Ρεϊνόσα. Οι αρχές της πολιτείας Ταμαουλίπας κάλεσαν μέσω Twitter τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώνονται οι συγκρούσεις.
Βέβαια η ταυτότητα του ηγετικού στελέχους του καρτέλ δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε σύγχυση με έναν άλλο κακοποιό που είχε συλληφθεί στην περιοχή πέρυσι.
Η Ρεϊνόσα αποτελεί από πέρυσι θέατρο αιματηρών συγκρούσεων, καθώς το καρτέλ του Κόλπου και εκείνο του Λος Σέτας μάχονται για την κυριαρχία στην περιοχή. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται εξαιτίας της βίας που σχετίζεται με τις συμμορίες στο Μεξικό τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο υποσχόταν να αποκαταστήσει την τάξη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2012, όμως παρότι ο αριθμός των δολοφονιών έχει μειωθεί, σε πολλές περιοχές της χώρας η βία συνεχίζεται αμείωτη.