Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε την ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών που επέστρεψαν σήμερα στην Τεχεράνη, μετά τη συμφωνία-πλαίσιο με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τη Λωζάννη των «παραμέτρων» αυτής της ιστορικής συμφωνίας, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις εδώ και 18 μήνες, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) πλέον θα ασχοληθούν με την επίλυση των δύσκολων τεχνικών λεπτομερειών ώστε να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου.
Μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις στην Λωζάννη, κυρίως με τις ΗΠΑ με τις οποίες το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και η ομάδα του έγιναν δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις κατά την επιστροφή τους στην Τεχεράνη από πολλές δεκάδες νεαρούς, οι οποίοι τους ακολούθησαν χειροκροτώντας τους.
«Ζήτω ο Ζαρίφ, ζήτω ο Αραγτσί», φώναζε το πλήθος αναφερόμενο στον υπουργό Εξωτερικών και έναν από τους αναπληρωτές του, τον Αμπάς Αραγτσί.
Σε μια σύντομη δήλωσή του ο Ιρανός υπουργός ευχαρίστησε τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε δεκτή χθες το βράδυ με σκηνές ευδαιμονίας στην Τεχεράνη, όπου οι οδηγοί άρχισαν να ηχούν τις κόρνες τους. Πεζοί τραγουδούσαν και χόρευαν σχηματίζοντας το γράμμα V με τα δάχτυλά τους και κουνώντας άσπρα μαντήλια.
«Τώρα θα μπορέσουμε να ζήσουμε κανονικά, όπως ο υπόλοιπος κόσμος», σχολίασε ο Νταβούντ Γαβαρί, ελπίζοντας ότι θα αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που πνίγουν το Ιράν εδώ και χρόνια.
Με την επίτευξη της συμφωνίας αυτής, ο πρόεδρος Ροχανί βγήκε θριαμβευτής τόσο στο Ιράν όσο και στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τον πραγματισμό του για να καταφέρει να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας του και να τερματιστούν δεκαετίες εχθρότητας με τη Δύση μέσω του πνεύματος σύμπνοιας και της διπλωματίας.
Αν η χθεσινή συμφωνία-πλαίσιο καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία τον Ιούνιο, η δημοτικότητα του Ροχανί θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δίνοντάς του την πολιτική ευχέρεια να αντιμετωπίσει τους υπερσυντηρητικούς αντιπάλους του στο Ιράν που τον εμποδίζουν να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Ο 66χρονος, που στο παρελθόν ήταν ένας υψηλόβαθμος διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ο πραγματισμός του προδίδει τις ιδρυτικές αξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Η μετριοπάθεια δεν σημαίνει παρέκκλιση από τις αρχές», είχε δηλώσει λίγο μετά τη συντριπτική νίκη του επί των συντηρητικών του αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές του 2013.
Ο Ροχανί πάντως φαίνεται να παραδέχεται ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκπληρωθούν οι προεκλογικές του δεσμεύσεις.