Μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού που συνεχώς αυξάνει τα θύματά της ζητούν στελέχη των κομμάτων της Γερμανίας. Την ώρα που η χώρα ανακοίνωσε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νεκρών πληθαίνουν οι φωνές των πολιτών που τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολίου.
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού που προανήγγειλε χθες ο μελλοντικός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) τάχθηκε σήμερα η Αριστερά, ζητώντας και την επιβολή γενικού lockdown. Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση, ενόψει και της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Χρειαζόμαστε τώρα δραστικά μέτρα. Η Αριστερά στέκεται στο πλευρό της επιστήμης και ζητεί για αυτό την επιβολή lockdown και γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού των ενηλίκων ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας», αναφέρεται στην απόφαση του Προεδρείου της Αριστεράς.
«Έσχατη λύση η υποχρέωση εμβολιασμού»
«Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν μπορεί πλέον να σπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, είναι όμως ως έσχατη λύση ένα αποφασιστικό εργαλείο για να εμποδίσουμε επόμενα κύματα και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», συνεχίζει η Αριστερά και απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής του εμβολιασμού μόνο σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων, καθώς έτσι, υποστηρίζει, «το πρόβλημα δε λύνεται, απλώς επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο».
Η ηγεσία του κόμματος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τάσσεται ακόμη υπέρ ενός «φρένου αλληλεγγύης», με δραστική μείωση των επαφών, ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων, διενέργεια περισσότερων τεστ και τηλεργασία και επαναλαμβάνει το αίτημα για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. «Η πανδημία έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι Φιλελεύθεροι άλλαξαν στάση
Αλλαγή στάσης διαφαίνεται στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Στέφαν Τομάε δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια υποχρέωση εμβολιασμού.
«Δεν γίνεται πλέον να λέει κανείς ότι απορρίπτει τις νέες πληροφορίες», τόνισε ο κ. Τομάε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι ποσοστό εμβολιασμού 70% δεν επαρκεί. Ο φιλελεύθερος βουλευτής ήταν ένας από εκείνους οι οποίοι είχαν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των περιοριστικών μέτρων της προηγούμενης περιόδου, τα οποία τελικά κρίθηκαν συνταγματικά.
Ο φιλελεύθερος μελλοντικός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε ακόμη ότι πρώτα πρέπει να διευθετηθούν όλα τα συνταγματικά ζητήματα και να ψηφίσει το Κοινοβούλιο. «Αν πάμε σε γενική υποχρέωση εμβολιασμού, εφόσον υπάρχει ευρεία συμφωνία των συνταγματολόγων ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αντισυνταγματικό», το πιθανότερο είναι ότι θα επιβληθεί και πρόστιμο για τους παραβάτες, σημείωσε.
Επιμένει η Εναλλακτική για τη Γερμανία – Θα ψηφίσει κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Από την πλευρά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Τίνο Χρουπάλα τόνισε σήμερα ότι αναμένει οι βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν ομόφωνα κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού, όταν θα έρθει στο Κοινοβούλιο.
«Περιμένω απόρριψη σε ποσοστό 100%», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Η συμπρόεδρος της Κ.Ο. Αλίς Βάιντελ δήλωσε αντίστοιχα ότι ο κ. Σολτς «υπερβαίνει τα όρια» με την πρόταση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων και έκανε λόγο για «επίθεση της κυβέρνησης κατά του δικαιώματος στη σωματική ακεραιότητα».