Από 1.000 ως 2.000 στρατιώτες αναμένεται να υποστηρίζουν τη συνοριοφυλακή της Λιθουανίας στο έργο της φύλαξης των ανατολικών εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λευκορωσία, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες πως η κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκάσενκο θα συνεχίσει να στέλνει κύμα μεταναστών στην Ευρώπη σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν στο Μινσκ οι Βρυξέλλες λόγω της καταστολής της αντιπολίτευσης, έκαναν γνωστό οι λιθουανικές αρχές.
«Φυσικά αυτό δεν είναι κάποιο ανώτατο όριο, αν η κατάσταση το απαιτεί και μας ζητηθεί να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο υποστράτηγος Βαλντεμάρας Ρουψίς, επικεφαλής των λιθουανικών ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BNS.
Περίπου 9.000 στρατιωτικοί της χώρας της Βαλτικής, μέλους της ΕΕ και του NATO, έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα από τα μέσα Ιουνίου, διευκρίνισε. Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας αγοράζουν περίπου 290 οχήματα 4×4 από την Ολλανδία για να παρακολουθούν την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας, τον Άρβιντας Ανουσάουσκας, τα οχήματα, που αγοράστηκαν έναντι 4,6 εκατ. ευρώ, είναι σε καλή τεχνική κατάσταση και έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Αναμένεται να έχουν τεθεί σε υπηρεσία πριν από τα Χριστούγεννα.
Η Λιθουανία κήρυξε πριν από δύο εβδομάδες κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με τη Λευκορωσία για έναν μήνα λόγω της κρίσης, ενώ έστειλε επίσης περισσότερους αστυνομικούς κι έδωσε περισσότερες εξουσίες στον στρατό. Μέχρι τώρα πάντως, η κατάσταση στη χώρα παραμένει ήρεμη.
Μετανάστες: Ξεκίνησε «ειδική επιχείρηση» ενίσχυσης των συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία, που έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα σε κοντινή απόσταση και λέει ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε να στείλει μετανάστες στα σύνορά της, ξεκίνησε σήμερα επιχείρηση ενίσχυσης των συνόρων της, η οποία περιλαμβάνει στρατιωτικά γυμνάσια αντιαρματικών και αερομεταφερόμενων μονάδων.
Η ουκρανική υπηρεσία των συνόρων δήλωσε πως η «ειδική επιχείρηση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία περιλαμβάνει μέλη της Εθνικής Φρουράς, της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και άλλους έφεδρους. «Μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν επίσης για περιπολίες και παρακολούθηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία.
Η Ουκρανία έχει αναπτύξει 8.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, λέγοντας ότι φοβάται πως θα συρθεί στη μεταναστευτική κρίση. Το Κίεβο ανησυχεί επίσης ότι τα σύνορά του με τη Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε στους Military Times το περασμένο Σαββατοκύριακο πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 92.000 στρατιώτες στην περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας και ετοιμάζεται για μια επίθεση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η Μόσχα έχει διαψεύσει αυτές τις δηλώσεις ως εμπρηστικές και διαμαρτυρήθηκε γα την αυξανόμενη, όπως υποστηρίζει, δραστηριότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ουκρανία δήλωσε χθες Τρίτη, πως πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην ανεξαρτησία και έχει πραγματοποιήσει σειρά στρατιωτικών γυμνασίων σε όλη τη χώρα. Η Ουκρανία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έλαβε μια μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών και πυραύλους Javelin από τις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, προκαλώντας επικρίσεις από τη Μόσχα. Χθες, το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό έλαβε δύο επανεξοπλισμένα περιπολικά σκάφη που ανήκαν στην ακτοφυλακή των ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός πακέτου βοήθειας ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.