Μετά τον εντοπισμό τοιχώματος της ρωμαϊκής περιόδου, την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζε κανείς, αρχαιολόγοι που επιβλέπουν κατασκευαστικά έργα σε κεντρική λεωφόρο της Λιουμπλιάνας ήρθαν ενώπιον μιας άλλης συναρπαστικής ανακάλυψης από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ανακάλυψαν έναν καλά διατηρημένο τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ.
Αυτό που είναι ξεχωριστό είναι ότι ο ρωμαϊκός τάφος περιέχει ένα πέτρινο κιβώτιο, δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Μάρτιν Χόρβατ στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.
Στο κιβώτιο, που είναι καλυμμένο με πέτρινη πλάκα, διατηρούνται ανέπαφα όλα τα αντικείμενα που τοποθετήθηκαν στον τάφο για να βοηθήσουν τον θανόντα να ταξιδέψει στη μετά θάνατο ζωή, ανέφερε.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν διάφορα αντικείμενα από γυαλί και ένα γυάλινο αγγείο που περιέχει τις στάχτες του νεκρού.
Ο 2.000 ετών τάφος είναι ένα από τους παλαιότερους τάφους της ρωμαϊκής αποικίας Αιμόνα στην περιοχή της σημερινής Λιουμπλιάνας που ήρθε στο φως μέχρι σήμερα, σημείωσε ο κ. Χόρβατ, προσθέτοντας ότι έχουν βρεθεί άλλοι δύο τάφοι.
Ομάδα 50-60 ατόμων, μεταξύ των οποίων και επτά αρχαιολόγοι, εργάζονται στη λεωφόρο Σλοβένσκα, η οποία είναι κλειστή, λόγω έργων στο δίκτυο αγωγών αποχέτευσης.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αποτελούν αναπόφευκτο μέρος έργων στο κέντρο της Λιουμπλιάνας καθυστέρησαν την παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία.
Η συγκεκριμένη οδός ήταν ένας από τους κύριους δρόμους που οδηγούσαν στους οικισμούς στην περιοχή της σημερινής Λιουμπλιάνας από την προϊστορική περίοδο.
Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο ήταν μία από τις τρεις κεντρικές λεωφόρους. Ένα νεκροταφείο βρισκόταν κατά μήκος του δρόμου, ακριβώς έξω από τα τείχη της πόλης.