Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για «τους κινδύνους σοβαρών επιπτώσεων στην περιοχή», μετά την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, επισημαίνοντας ότι «η στρατιωτική δράση δεν είναι λύση».
«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη επιδείνωσαν σημαντικά την ήδη εύθραυστη κατάσταση στη χώρα και κινδυνεύουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Είμαι πεπεισμένη ότι η στρατιωτική δράση δεν είναι λύση», υπογράμμισε.
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες θα πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και εποικοδομητικά ώστε να δημιουργήσουν αμέσως τις συνθήκες για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις», κατέληξε η Μογκερίνι.
Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ζήτησε από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης και τις ένοπλες ομάδες στη χώρα να σέβονται τους κανόνες του δικαίου του πολέμου, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις πληροφορίες περί θυμάτων μεταξύ των αμάχων από τα αεροπορικά πλήγματα στη Σανάα.
Σε ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους πολίτες και τις ιατρικές εγκαταστάσεις και να διασφαλίσουν ότι οι τραυματίες λαμβάνουν ιατρική βοήθεια, βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου.
Η ανεξάρτητη οργάνωση αρωγής επεσήμανε εξάλλου ότι δώρισε στα νοσοκομεία της Τάιζ και του Άντεν, στα οποία έχουν μεταφερθεί δεκάδες τραυματίες, υλικό για την περίθαλψη τραυματιών πολέμου.
Καταδικάζει την επιχείρηση το Ιράκ
Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα τη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, λέγοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» λύσης. «Δεν είμαστε υπέρ των πληγμάτων και δεν είμαστε υπέρ της ξένης επέμβασης», δήλωσε ο Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι.
Ο Τζααφάρι έκανε τις δηλώσεις αυτές από την αιγυπτιακή πόλη Σαρμ ελ Σέιχ στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής του οργανισμού που ξεκινά το Σάββατο.
«Επιμένουμε στην αρχή της μη επέμβασης στις υποθέσεις ενός κράτους όποιο κι αν είναι το τίμημα, διότι αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιρακινός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «οι στρατιωτικές λύσεις» δεν μπορούν να αποτελούν «την αρχή μιας λύσης».
«Είμαστε υπέρ των ειρηνικών λύσεων, χωρίς ξένη επέμβαση», σημείωσε ο Τζααφάρι, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του δεν είχε ενημερωθεί για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη.