Ο οικιακός βοηθός του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς κατηγορήθηκε σήμερα για κατασκοπεία υπέρ μιας ομάδας χάκερ που συνδέονται με το Ιράν, υπ΄αριθμόν ένα εχθρό της χώρας, από το οποίο προέρχονται και οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους.
Σε σύντομη ανακοίνωση, η Σιν Μπετ, η ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών και εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, ανέφερε ότι συνέλαβε και ανέκρινε τον Όμρι Γκόρεν Γκοροτσόφσκι, 37 ετών, οικιακό βοηθό του Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγού του επιτελείου στρατού και σήμερα επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, για επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «οντότητα η οποία συνδέεται με το Ιράν» και στην οποία πρότεινε τη «βοήθεια» του με δεδομένη την πρόσβασή του στην κατοικία του υπουργού.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Λοντ, μια πόλη του κεντρικού Ισραήλ όπου ζει ο Γκοροτσόφσκι, ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει πλαστό όνομα και είχε έρθει σε επαφή με χάκερ της ομάδας «Black Shadow» μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram στις 31 Οκτωβρίου ή γύρω από αυτή την ημερομηνία, προκειμένου να τους προτείνει πληροφορίες για την κατοικία του Μπένι Γκαντς.
Πώς έδρασε ο 37χρονος
Πιο συγκεκριμένα, ο οικιακός βοηθός, που συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου, είχε προτείνει ένα «λογισμικό σκουλήκι», μέσω ενός USB, στον υπολογιστή του υπουργού με αντάλλαγμα ένα «χρηματικό ποσό», υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο.
Και προκειμένου να αποδείξει τη σοβαρότητα της πρότασής του, ο Γκοροτσόφσκι είχε φωτογραφήσει διάφορα στοιχεία στην κατοικία του υπουργού, μεταξύ των οποίων οικογενειακές φωτογραφίες, μία απόδειξη πληρωμής δημοτικών φόρων και στρατιωτικά υπομνήματα από την εποχή που ο Γκαντς ήταν επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, κατά τον φάκελο της υπόθεσης και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Συνεπώς, ο οικιακός βοηθός «απείλησε την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ» υπογραμμίζει το κατηγορητήριο, με τη Σιν Μπετ, να δηλώνει, πάντως, πως ο 37χρονος δεν είχε πρόσβαση «σε κανένα απόρρητο έγγραφο» και άρα καμία απόρρητη πληροφορία δεν διαβιβάστηκε στους χάκερ.
Επισημαίνεται πως η ομάδα χάκερ «Black Shadow» βρέθηκε στην επικαιρότητα μεταξύ 31ης Οκτωβρίου και 2ας Νοεμβρίου μετά την υποκλοπή, και στη συνέχεια τη μετάδοση, δεδομένων ενός ισραηλινού ιστότοπου γνωριμιών για ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο πλαίσιο μιας κυβερνοεπίθεσης.
Και το Ιράν, από την πλευρά του, κατηγόρησε, στα τέλη Οκτωβρίου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για μια κυβερνοεπίθεση που διατάραξε το σύστημα διανομής καυσίμων.