Μια 86χρονη προγιαγιά ανακηρύχθηκε την Τρίτη (16/11) «Μις Επιζώσα του Ολοκαυτώματος» στον ετήσιο διαγωνισμό ομορφιάς που οργανώνεται στο Ισραήλ για να τιμηθούν οι γυναίκες οι οποίες βίωσαν τη φρίκη της ναζιστικής γενοκτονίας.
Δέκα διαγωνιζόμενες, ηλικίας από 79 έως 90 ετών, μετείχαν στα «καλλιστεία» που φιλοξενήθηκαν σε ένα μουσείο στη Χάιφα. Όλες τους με άψογες κομμώσεις, μακιγιάζ και ντυμένες στην τρίχα, με εσάρπες να κοσμούν τις τουαλέτες τους.
Ο διαγωνισμός είχε ακυρωθεί πέρσι λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι διοργανωτές τόνισαν ότι είναι μια ευκαιρία να τιμήσουν τις Εβραίες που τα νιάτα τους «κλάπηκαν» κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν και να φτιάξουν μια νέα ζωή στο Ισραήλ.
«Έπειτα από αυτά που πέρασα στο Ολοκαύτωμα, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα εδώ που είμαι με μια μεγάλη οικογένεια: δύο παιδιά, τέσσερα εγγόνια και δύο δισέγγονα» είπε η Κούκα Παλμόν, η οποία γλίτωσε από το πογκρόμ στη γενέτειρά της, τη Ρουμανία. «Κι όμως, είμαι εδώ, σ’ αυτήν την ηλικία, στα 87. Είναι θεϊκό, είναι απερίγραπτο», πρόσθεσε.
Η νικήτρια, η Σαλίνα Στάινφελντ, γεννήθηκε και αυτή στη Ρουμανία, επέζησε από τις επιθέσεις των Ναζί και εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ το 1948. Μεταξύ των διαγωνιζόμενων ήταν και μια γυναίκα που γεννήθηκε στη Γιουγκοσλαβία και γλίτωσε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ραμπ, στη σημερινή Κροατία.
Ορισμένοι σχολιαστές και επιζώντες φοβούνται ότι ο διαγωνισμός αυτός εξευτελίζει τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.
Η Ντάνα Πάπο, η γιαγιά της οποίας, η Ρίβκα, διαγωνίστηκε σήμερα, απέκρουσε αυτήν την άποψη, τονίζοντας ότι «όλοι πρέπει να δουν πόση ομορφιά υπάρχει σ’ αυτές τις γυναίκες που βίωσαν αυτή τη φρίκη».
«Θα τους δείξουμε πόσο τις αγαπάμε και τις εκτιμούμε. Χάρη σ’ αυτές, έχουμε μέλλον, έχουμε μια χώρα», τόνισε.