O Μπενιαμίν Νετανιάχου απέσπασε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, αλλά βρέθηκε αμέσως υπό την πίεση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων για να εγκαταλείψει τις ακραίες προεκλογικές του υποσχέσεις του όσον αφορά τη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους.
Ο Λευκός Οίκος δέχθηκε με κρύα καρδιά τη νίκη του Νετανιάχου, αλλά και στην Ευρώπη οι αντιδράσεις δεν ήταν ενθουσιώδεις.
Οι χώρες της Δύσης επιμένουν στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας προκειμένου αυτή να καταλήξει σε μια συμφωνία στη βάση των δύο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, ενώ ο Νετανιάχου απέκλεισε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους όσο ο ίδιος θα είναι αρχηγός της κυβέρνησης.
Στη διακυβέρνηση της χώρας του από το 2009, ο οποίος όμως θα γνώριζε εκλογική ήττα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου προέβη σε νέα επίδειξη της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει αντιξοότητες και να αναδειχθεί νικητής των εκλογών της Τρίτης, οι οποίες είχαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της πολιτικής του.
Ο 65χρονος ισχυρός άνδρας της δεξιάς θεωρείται βέβαιο, εκτός μεγάλης έκπληξης, ότι θα κληθεί από τον πρόεδρο Ρούβεν Ρίβλιν να αναλάβει την τρίτη συνεχή θητεία του, και την τέταρτη συμπεριλαμβανομένης αυτής της περιόδου 1996-1999.
Με τον Νετανιάχου, η παλαιστινιακή ηγεσία, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα βρεθούν εκ των προτέρων με έναν μελλοντικό πρωθυπουργό που γνωρίζουν και με τον οποίο οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί.
Η προεκλογική εκστρατεία δεν συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων αυτών. Αντιμέτωπος με τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις και συσπειρώνοντας τους απογοητευμένους και τους αναποφάσιστους, ο Νετανιάχου δεν δίστασε να δηλώσει μια ημέρα πριν από τις εκλογές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν το κράτος το οποίο προσδοκούν με αυτόν στην κυβέρνηση.
Λύση των δύο κρατών
Μια ακόμα «εμβληματική» στιγμή της εκστρατείας Νετανιάχου ήταν η χωρίς προηγούμενο πράξη της περιφρόνησης που συνιστούσε η ομιλία του στις 3 Μαρτίου στο αμερικανικό Κονγκρέσο. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των ρεπουμπλικανών αντιπάλων του Μπαράκ Ομπάμα, ο Νετανιάχου πήγε στην Ουάσινγκτον για να πει ό,τι κακό πίστευε για τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί, όπως θα κάνει και ο πρόεδρος Ομπάμα εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης. Παρά ταύτα, ο Ομπάμα «συνεχίζει να πιστεύει ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος για την άμβλυνση των εντάσεων».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσδοκά επίσης «να δει μια λύση δύο κρατών». Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κάλεσε την νέα κυβέρνηση να επιδείξει “υπευθυνότητα” και επανέλαβε την υποστήριξή του σε ένα παλαιστινιακό κράτος.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι απηύθυνε έκκληση να «επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να επιτευχθεί μια «λύση δύο κρατών» σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Νετανιάχου.
Οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν αυταπάτες σε σχέση με τις εκλογές στο Ισραήλ, ωστόσο ο θρίαμβος του Νετανιάχου ενισχύει την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τις προσπάθειες κατά του Ισραήλ σε διπλωματικό επίπεδο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου προτίθενται να προσφύγουν κατά της ισραηλινής ηγεσίας κατηγορώντας την για «εγκλήματα πολέμου».
Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή προεδρία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με «οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση» που αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.
Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Ρίβλιν αναμένεται να αρχίσει από την Κυριακή τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων πριν δώσει εντολή στον κοινοβουλευτικό που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, ανακοινώθηκε από την προεδρία.
Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το κόμμα του, έχει αρχίσει διαβουλεύσεις και “προτίθεται να ολοκληρώσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες”. Στο εξής θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σχηματίσει μια κυβέρνηση πολύ δεξιά ή πιο μετριοπαθή που καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων, όπως οι απειλές για την ασφάλεια ή οι οικονομικές και κοινωνικές προσδοκίες του ισραηλινού λαού.
Συσπειρώνοντας γύρω από το Λικούντ, τα εθνικιστικά και υπερ-ορθόδοξα κόμματα, καθώς και το νεότευκτο κόμμα του Μοσέ Καχλόν, ο Νετανιάχου θα σφυρηλατήσει μια συμμαχία εκ των προτέρων ισχυρή, με 67 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης
Οι ειδικοί, ωστόσο, αναφέρουν και την πιθανότητα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Εργατικό Κόμμα.
Ο ηγέτης των Εργατικών και αντίπαλος του Νετανιάχου, ο Ισαάκ Χέρτζογκ, όμως, όπως και η κεντρώα Τζίπι Λίβνι, άφησαν να εννοηθεί πως ένα τέτοιο σχήμα είναι θνησιγενές. «Η αντιπολίτευση είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχουμε», δήλωσε ο Χέρτζογκ.
Για την επίσημη δημόσια εμφάνισή του ως νικητής, ο Νετανιάχου μετέβη χθες στο Τείχος των Δακρύων, τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού στην Ιερουσαλήμ. Έβαλε ένα σημείωμα με μια ευχή ανάμεσα στις πέτρες, όπως θέλει το τελετουργικό, πριν υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα για την “ασφάλεια και την ευημερία” των Ισραηλινών.