Μυστήριο επικρατεί γύρω από τις δορυφορικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και δείχνουν κάποιες πλήρους κλίμακας μακέτες αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε μια έρημο στη βορειοδυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας.
Μία από τις εικόνες, που τραβήχτηκε από την αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar, όπως μεταδίδει το BBC δείχνει μια δομή σε σχήμα στρατιωτικού αεροπλανοφόρου τοποθετημένη σε σιδηροδρομικές γραμμές.
Το USNI News, ένας ιστότοπος που ειδικεύεται στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, είπε ότι οι κατασκευές φαινόταν να είναι στόχοι που κατασκευάστηκαν από τον στρατό. Το Πεκίνο αναπτύσσει και δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων εδώ και χρόνια.
Σε αναμμένα κάρβουνα οι ΗΠΑ και οι γείτονες της Κίνας
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι τους τελευταίους μήνες η Κίνα επεκτείνει ραγδαία τον στρατό της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων, καθώς αυξάνεται η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Την Κυριακή, το USNI News ανέφερε ότι οι κατασκευές που φωτογραφήθηκαν στην έρημο Τακλαμακάν φαίνεται να περιλαμβάνουν επίπεδα περιγράμματα αμερικανικών στρατιωτικών σκαφών χωρίς όπλα ή άλλες λεπτομέρειες.
Είπε ότι οι εικόνες δείχνουν μακέτες ενός αεροπλανοφόρου και τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η κατασκευή τέτοιων μακετών «δείχνει ότι η Κίνα συνεχίζει να εστιάζει στις ικανότητες κατά των πλοίων που μεταφέρουν πτητικά μέσα, με έμφαση στα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ».
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Κίνα ήταν ύποπτη ότι διεξήγαγε μια δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου με πυρηνική ικανότητα – πυραύλους που μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου – κάτι που προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσιγκτον.
Το Πεκίνο αργότερα διέψευσε τις αναφορές και είπε ότι ήταν ένας συνηθισμένος έλεγχος διαστημικού σκάφους.
Γιατί τέτοια ένταση για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εκτελεί τακτικά αυτό που περιγράφει ως αποστολές ρουτίνας με στρατιωτικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία είναι μια από τις πιο αμφισβητούμενες περιοχές στον κόσμο. Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, αλλά οι γύρω χώρες και οι ΗΠΑ διαφωνούν.
Η περιοχή είναι μέρος μιας σημαντικής ναυτιλιακής διαδρομής που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμπορίου αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ αμφισβητούν τη διεκδίκηση της Κίνας για σχεδόν όλη τη Θάλασσα εδώ και δεκαετίες, αλλά η ένταση αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει πολλές από αυτές τις χώρες σε αυτήν την εδαφική διαμάχη.