Σάλος έχει ξεσπάσει στην πολιτική σκηνή της Σλοβενίας, μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου για τεράστιες τιμητικές αμοιβές που λάμβαναν καθηγητές Πανεπιστημίου, μερικοί εκ των οποίων είναι μέλη της σημερινής κυβέρνησης.
Το σκάνδαλο κλονίζει την κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ και έχει οδηγήσει ήδη σε παραίτηση ενός μέλους της.
Μετά την αποκάλυψη ότι τα τελευταία 11 χρόνια έλαβε τιμητικές αμοιβές, ύψους περίπου 640.000 ευρώ, παραίτηση υπέβαλε η υπουργός Παιδείας και Επιστημών, Στάνκα Σέτνικαρ Τσάνκαρ, αναγγέλλοντας όμως μήνυση εναντίον εκείνων που επέτρεψαν τη δημοσίευση των στοιχείων για «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής».
Στο στόχαστρο κριτικής βρέθηκε, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ ο οποίος, σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε διάστημα δέκα χρόνων ως καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και ενός χρόνου ως Κοσμήτορας, έλαβε πάνω από 500.000 ευρώ.
Δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανέφεραν ότι και ο πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ ως καθηγητής της Νομικής Σχολής έδινε διαλέξεις, παρείχε επαγγελματικές συμβουλές και είχε συμβάσεις με δικηγορικά γραφεία με κέρδη περίπου 300.000 ευρώ.
Ο σλοβένος πρωθυπουργός δεν σχολίασε λεπτομερώς τις καταγγελίες των ΜΜΕ που μπορεί να βλάψουν την ακεραιότητα των υπουργών της κυβέρνησης που προέρχονται από το κόμμα του, κυρίως επειδή το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ παρουσιάστηκε ως υπερασπιστής υψηλών ηθικών προτύπων και της διαφάνειας στην πολιτική.
Σε μία δήλωσή του συνέδεσε το σκάνδαλο με τη δράση όσων προσπαθούν να δυσφημίσουν την κυβέρνηση που παλεύει ενάντια σε εκείνους των οποίων τα χέρια είναι «μέχρι τους αγκώνες στη μαρμελάδα», δηλαδή με διεφθαρμένες κοινωνικές δομές.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ ανακοίνωσε σήμερα ότι κέρδισε 82.270 από αμοιβές, βάσει σύμβασης από τη Σχολή Οικονομικών, από το 2003. Ο κ. Μράμορ καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας, ήταν υπουργός Οικονομικών το 2002-2004 και κοσμήτορας της Σχολής το 2007-2013.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μράμορ έλαβε 72.152 από αμοιβές το 2006-2014 και 10.119 τα προηγούμενα τρία χρόνια για διαλέξεις σε διεθνή μαθήματα στη Σλοβενία και στο εξωτερικό και για έργο σε ερευνητικά προγράμματα.
Το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε ως «καθαρά μυθεύματα» τις αναφορές των ΜΜΕ, ότι δήθεν έλαβε 500.000 ευρώ, εκτός από το μισθό του καθηγητή στο πανεπιστήμιο.
Σχολιάζοντας, χθες, τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ και τη δημοσιοποίηση των αποδοχών του, ο κ. Μράμορ τόνισε ότι το σύστημα με το οποίο, από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους, χρηματοδοτείται πρόσθετη εργασία των επιστημόνων στο πανεπιστήμιο είναι «κανονικό» και ότι η Σλοβενία «δεν είναι πλέον στην εποχή του κομμουνισμού».