Την απογοήτευσή του για την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, που είχε στόχο τη μείωση των εξοπλισμών στη Γηραιά Ήπειρο, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Έχουμε απογοητευτεί για την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην κοινή συμβουλευτική ομάδα της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο γενικό στρατηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη στο Μονς (δυτικό Βέλγιο).
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπέρ του ελέγχου των εξοπλισμών και πιστεύουμε ότι η συνθήκη είναι σημαντική (…). Εμείς πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διεξάγονται διαβουλεύσεις σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της κοινής συμβουλευτικής ομάδας, το τελευταίο όργανο που διασφαλίζει τον σεβασμό της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, την οποία έχει υπογράψει, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που μαίνεται με τις χώρες της Δύσης.
Η ομάδα αυτή, που συνεδριάζει τακτικά στη Βιέννη, διαχειρίζεται θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συνθήκης.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, διευκρίνισε σήμερα στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» να διαπραγματευτεί «μία νέα συνθήκη που θα ενστερνίζεται τη νέα πραγματικότητα» και που «θα λαμβάνει φυσικά υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας».
Η Ρωσία παραμένει μεν ένα κράτος που έχει υπογράψει τη διεθνή αυτή συμφωνία, ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2007, ανέστειλε μονομερώς την συμμετοχή της στη Συνθήκη, που περιορίζει το στρατιωτικό προσωπικό και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς –άρματα μάχης, αεροσκάφη, πυροβολικό– από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια και προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και αμοιβαίες επιθεωρήσεις.
Η Μόσχα είχε λάβει αυτήν την απόφαση επικαλούμενη την άρνηση των δυτικών χωρών –αρχής γενομένης από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ– να επικυρώσουν την επικαιροποιημένη έκδοση της συνθήκης, που υιοθετήθηκε το 1999 στην Κωνσταντινούπολη, όσο η Ρωσία δεν απέσυρε τα στρατεύματά της από τη Γεωργία και ιδίως από την περιοχή της Υπερδνειστερίας, στη Μολδαβία.