Συνολικά 21 επιστήμονες, στους οποίους απονεμήθηκε μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Βραζιλίας, αρνήθηκαν να λάβουν τα μετάλλιά τους επειδή ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αφαίρεσε από την λίστα αυτή δύο συναδέλφους τους των οποίων το έργο κατά τα φαινόμενα δυσαρεστεί την κυβέρνηση.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος είχε προτείνει 25 άτομα να τιμηθούν με το Εθνικό Τάγμα Επιστημονικής Αξίας που δημιουργήθηκε στη χώρα το 1992 προς αναγνώριση σημαντικής συνεισφοράς προσώπων στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα αφαίρεσε από αυτή τη λίστα αυτή δύο διακεκριμένους επιστήμονες.
Ένας από αυτούς είναι ο δρ Μάρκους Λασέρντα, ο οποίος πραγματοποίησε μια από τις πρώτες μελέτες σχετικά με την αναποτελεσματικότητα χρήσης της χλωροκίνης κατά της Covid-19, την οποία για καιρό στήριζε ο Μπολσονάρου για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η άλλη είναι η δρ Αντέλ Μπενζάκεν, η οποία απολύθηκε από επικεφαλής του τμήματος HIV / AIDS του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας όταν ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έγινε πρόεδρος το 2019.
«Αυτή είναι μια ακόμη ξεκάθαρη απόδειξη δίωξης επιστημόνων», έγραψαν οι 21 επιστήμονες σε ανοιχτή επιστολή τους, καταγγέλλοντας παράλληλα «μια στρατηγική συστηματικής επίθεσης εναντίον της επιστήμης και της τεχνολογίας» από την πλευρά της σημερινής βραζιλιάνικης κυβέρνησης.
Με «αυτή την πράξη διαμαρτυρίας, η οποία μας θλίβει», αυτοί οι επιστήμονες δήλωσαν ότι εκφράζουν την «αγανάκτησή τους για την καταστροφή του βραζιλιάνικου πανεπιστημιακού συστήματος και της επιστήμης και της τεχνολογίας γενικότερα».
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την επιστημονική κοινότητα για περικοπές στον προϋπολογισμό στην έρευνα και την τεχνολογία, τη συνεχή απόρριψη των επιστημονικών αποτελεσμάτων και τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, ειδικά αναφορικά με τον κορονοϊό.
Ο Μπολσονάρου, εκτός από την παρότρυνσή του για χρήση χλωροκίνης για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας, παρά τις αποδείξεις για την αναποτελεσματικότητά της, αγνόησε επίσης τις συστάσεις ειδικών για χρήση μάσκας ή τα μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση εξάπλωσης της πανδημίας.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η δρ Μπενζάκεν είπε ότι αισθάνεσαι «μεγάλη τιμή» από την απόφαση των συναδέλφων της να αρνηθούν να λάβουν τα μετάλλιά τους μπροστά στην «άκομψη μεταχείριση» της κυβέρνησης προς την ίδια και προς τον Μάρκους Λακέρντα.
«Αυτή ήταν η μεγαλύτερη τιμή από όλες», πρόσθεσε.