Το 1960, η Τζοάν Πιρς έγινε μοναχή στο μοναστήρι των Αδελφών του Ελέους και άρχισε να διδάσκει ιστορία σε καθολικά σχολεία στη Νέα Υόρκη. Τίποτα, ωστόσο, δεν προμήνυε ότι λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν πράκτορας του FBI.
Σύμφωνα με το grunge.com, η Πιρς ήταν καλόγρια για 12 χρόνια όταν άρχισε να αλλάζει γνώμη. Γεννημένη το 1941, είχε ζήσει και πήγαινε σχολείο στη Νέα Υόρκη για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και ήταν πλήρως αφοσιωμένη στο επάγγελμά της ως καλόγρια. Αλλά όταν έκλεισε τα 30, η Πιρς συνειδητοποίησε ότι ήθελε να παντρευτεί και να κάνει παιδιά.
Η καλόγρια που έγινε πράκτορας του FBI
Καθώς σκεφτόταν να εγκαταλείψει το μοναστήρι, ένας πράκτορας του FBI εμφανίστηκε για μια μέρα καριέρας στο σχολείο όπου δίδασκε. ΣτηΝ τότε αδελφή Τζοάν άρεσε αυτό που άκουσε και ρώτησε τον πράκτορα αν προσλαμβάνουν. Η απάντηση ήταν ναι, αλλά μόνο για αξιωματούχους. Σύμφωνα με το grunge.com, ο τότε διευθυντής του FBI, J. Edgar Hoover απαγόρευσε στις γυναίκες να είναι ειδικοί πράκτορες. Παρ’ όλα αυτά, η Πιρς προσλήφθηκε ως ερευνήτρια το 1970.
Όταν ο Χούβερ πέθανε το 1972, η Πιρς είπε ότι ήθελε να κάνει αίτηση για να γίνει πράκτορας. Αν και ο προϊστάμενός της την προειδοποίησε ότι η δουλειά ήταν έντονη, ήταν έτοιμη για μια πρόκληση ενώ τόσο η ίδια όσο και μία ακόμη γυναίκα, η Σούζαν Ρόλεϊ Μαλόουν, μαζί με 43 άνδρες άρχισαν να εκπαιδεύονται στην ακαδημία του FBI κοντά στο Κουάντικο της Βιρτζίνια.
Μία από τις πρώτες γυναίκες- πράκτορες του FBI
Η εκπαίδευση ήταν εξαντλητική, αναφέρει το grunge.com, ενώ αργότερα η ίδια είχε αποκαλύψει ότι το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν οι δοκιμασίες φυσικής κατάστασης Μετά από 14 εβδομάδες, πέρασε και διορίστηκε σε ένα υποκατάστημα στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Λίγο αργότερα, η νεοφερμένη πράκτορας έγινε μέρος της δράσης. Αν και αβλαβής, η νέα της καριέρα, σίγουρα, απείχε πολύ από τον προηγουμένως προστατευμένο τρόπο ζωής της ως καλόγρια. Η Πιρς αργότερα παντρεύτηκε έναν συνάδελφό της, τον Μάικλ Μίσκο, και ως Τζοάν Μίσκο, πια, εργάστηκε αργότερα στο Πίτσμπουργκ και το Μαϊάμι.
Το 1994 συνταξιοδοτήθηκε μετά από 22 χρόνια, λόγω της έλλειψης ευκαιρίας για περαιτέρω προώθηση της καριέρας της στο γραφείο. Την ίδια χρονιά, η Τζοάν Μίσκο μήνυσε το FBI για διακρίσεις. Αν και αντιμετωπίστηκε δίκαια από τους συναδέλφους της, πιστεύει ότι πέρασε σε πολλές δουλειές λόγω του φύλου της. Αυτή η υπόθεση διευθετήθηκε αργότερα για ένα άγνωστο ποσό το 1996. Παρά το γεγονός ότι ήταν μία από τις δύο γυναίκες πράκτορες που προσχώρησαν στο FBI το 1972, δεν θεωρεί τον εαυτό της πρωτοπόρο. Όσον αφορά την καριέρα της, η Τζόαν Μίσκο είπε αργότερα ότι δεν ήταν κάτι που σχεδίαζε να κάνει ή που πίστευε ότι θα συμβεί ποτέ στην ζωή της.