Ήταν κάτι που, λίγο έως πολύ, ήταν αναμενόμενο να συμβεί: μετά την συνεχιζόμενη λογοκρισία περί γυμνού των διαφόρων ιντερνετικών πλατφορμών στα μουσεία και τις γκαλερί, τα βιεννέζικα μουσεία αποφάσισαν να αντισταθούν σθεναρά και να προτάξουν ισχυρά αναχώματα αντίστασης σε αυτό που θεωρούν ότι θα είναι «η καταστροφή της τέχνης».
Το Συμβούλιο Τουρισμού της αυστριακής πρωτεύουσας ξεκίνησε έναν λογαριασμό στο OnlyFans, δηλαδή το μόνο κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει απεικονίσεις γυμνού και απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες, όπως αναφέρει η βρετανική Guardian.
Η απόφαση πάρθηκε κατόπιν πολλών περιστατικών που θεωρήθηκαν «προσβλητικά» απέναντι στην εκπαιδευτική φύση του ίδιου του μουσείου, ως θεσμού: τον περασμένο Ιούλιο ανεστάλη ο νέος λογαριασμός TikTok του Μουσείου Albertina της Βιέννης και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τον συγκεκριμένο ιστότοπο εξαιτίας της προβολής έργων του Ιάπωνα φωτογράφου Νομπουγιόσι Αράκι, που έδειχναν ένα γυναικείο στήθος.
Δυο χρόνια νωρίτερα, το 2019, το Instagram με την σειρά του αποφάνθηκε ότι ένας πίνακας του Ρούμπενς παραβίαζε τα πρότυπα της κοινότητας του Instagram που απαγορεύουν ρητώς και κατηγορηματικώς κάθε απεικόνιση γυμνού, ακόμη και εκείνων που είναι «καλλιτεχνικής ή δημιουργικής φύσης».
Το τρίτο αλγεινό περιστατικό σημειώθηκε το 2018 όταν η φωτογραφία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με το άγαλμα της Αφροδίτης του Βίλεντορφ ηλικίας 25.000 ετών, θεωρήθηκε «πορνογραφικό» από το Facebook και «κατέβηκε» από την πλατφόρμα.
Αλλά και ένα σύντομο βίντεο με έναν γυμνό πίνακα του Κόλομαν Μόζερ, που έγινε για να γιορτάσει φέτος την 20η επέτειο του Μουσείου Leopold, απορρίφθηκε επίσης από το Facebook και το Instagram ως «πορνογραφικό».
«Όλα τα προαναφερθέντα έργα είναι τώρα σε πλήρη και ασφαλή – από την απειλή της λογοκρισίας – προβολή στο προφίλ OnlyFans της Βιέννης», σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Χελένα Χαρτλάουερ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Τουρισμού της Βιέννης, δήλωσε ότι «η πόλη και τα πολιτιστικά ιδρύματά της θεωρούν σχεδόν αδύνατη τη χρήση γυμνών έργων τέχνης σε διαφημιστικό υλικό. Φυσικά μπορεί κάποιος να εργαστεί χωρίς αυτά, αλλά αυτά τα έργα τέχνης είναι ζωτικής σημασίας και σημαντικά για τη Βιέννη», επεσήμανε, προσθέτοντας εμφατικά ότι:
«Εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα εργαλείο επικοινωνίας τόσο ισχυρό όσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι άδικο και απογοητευτικό. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε το OnlyFans, που αποτελεί έναν τρόπο να αναδείξουμε και να προβάλλουμε όλες αυτές τις δημιουργίες».
Το Instagram μαζί με το Facebook διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια την αυστηρή πολιτική του απέναντι στο γυμνό, προκαλώντας θύελλες διαμαρτυριών:
«Θέλουμε απλώς να ρωτήσουμε: χρειαζόμαστε αυτούς τους περιορισμούς; Ποιος αποφασίζει τι θα λογοκρίνει; Το Instagram λογοκρίνει τις εικόνες και μερικές φορές δεν το γνωρίζετε – όλο αυτό είναι πολύ αδιαφανές» συνοψίζει η Χάρτλάουερ.
«Η εκστρατεία «Vienna strips on OnlyFans» δεν είναι μόνο για τους τουρίστες. Σκοπεύει να εντείνει την ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στα λογοκριτικά πρότυπα, στα οποία εργάζονται οι σύγχρονοι καλλιτέχνες», κατέληξε με νόημα η Χάρτλάουερ.
Οι πρώτοι συνδρομητές στον λογαριασμό OnlyFans των βιεννέζικων μουσείων θα λάβουν είτε μια κάρτα μέλους της πόλης της Βιέννης, είτε ένα εισιτήριο εισόδου για να δουν ένα από τα έργα τέχνης δια ζώσης.
Η διχαστική πολιτική του OnlyFans
Τον περασμένο Ιούλιο όλοι πίστεψαν ότι ήρθε το «τέλος εποχής» για το OnlyFans, τον συνδρομητικό ιστότοπο που έγινε ευρέως γνωστός τα τελευταία χρόνια κυρίως χάρη στο περιεχόμενο για ενήλικες που προσφέρει στις σελίδες του.
Τότε ήταν που η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι «από την 1η Οκτωβρίου θα απαγορεύει φωτογραφίες και βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο». «Τα άτομα που διαθέτουν λογαριασμό στο OnlyFans θα εξακολουθούν να μπορούν να ποστάρουν γυμνό, όμως το εν λόγω υλικό θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις πολιτικές του ιστότοπου», ανέφερε τότε η ανακοίνωση από το OnlyFans.
Όπως εξηγούσε τον Ιούλιο το Associated Press, η επικείμενη απαγόρευση σεξουαλικού περιεχομένου στην πλατφόρμα – η οποία χρησιμοποιείται από πολλούς «εργάτες και εργάτριες του σεξ», αλλά και από καλλιτέχνες, μοντέλα και σελέμπριτις κάθε είδους – «αποτέλεσε αποτέλεσμα πιέσεων από τραπεζικούς εταίρους και εταιρείες που χειρίζονται τις οικονομικές συναλλαγές της πλατφόρμας». Κοινώς, οι τράπεζες πίεσαν για την εξαφάνιση του γυμνού από τις σελίδες της εφαρμογής.
Ωστόσο, μετά τον σάλο και μετά από σφοδρές αντιδράσεις, η εταιρεία ανέστρεψε την απόφασή της, αν και η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη ως εφαρμογή στα Apple και Google stores, τα οποία απαγορεύουν την πορνογραφία.
Το OnlyFans ιδρύθηκε το 2016 για να είναι μια πιο επιτρεπτή πλατφόρμα για τους δημιουργούς στο διαδίκτυο κάθε είδους. Ωστόσο, εν μέσω πανδημίας έγινε συνώνυμο της σεξουαλικής εργασίας.
Το OnlyFans λέει ότι έχει 130 εκατομμύρια χρήστες και περίπου δυο εκατομμύρια δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι έχουν κερδίσει συνολικά από την ενασχόλησή τους αυτή πάνω από 5 δισ. δολάρια.