«Ήταν μια δύσκολη χρονιά για πολλούς, αλλά οι καλές στιγμές δεν σταμάτησαν για τους πλουσιότερους του έθνους μας. Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, στα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν όλοι τους είναι πλουσιότεροι από ό, τι πριν από ένα χρόνο». Τα παραπάνω αναφέρει ο ιστότοπος του Forbes που πριν μερικά 24ωρα έδωσε στην δημοσιότητα των κατάλογο των 400 πλουσιότερων Αμερικανών για το έτος 2021.
Ανάμεσα στα ονόματα του εν λόγω καταλόγου του Forbes περιλαμβάνεται και ένας Έλληνας με καταγωγή από την Νίσυρο: ο Τζον (Ιωάννης) Κατσιματίδης.
Ο 73χρονος ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας βρίσκεται στην 310η θέση της λίστας με περιουσία που αγγίζει τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλός του περιλαμβάνει πρατήρια καυσίμων και εταιρείες real estate, καθώς και την τεράστια αλυσίδα σουπερμάρκετ στη Νέα Υόρκη, με το όνομα Gristedes.
Ο, γεννημένος στις 7 Σεπτεμβρίου 1948, Κατσιματίδης μετακόμισε με την οικογένειά του από τη Νίσυρο στη Νέα Υόρκη όταν ήταν ακόμη βρέφος, το 1949, και μεγάλωσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Χάρλεμ.
Εργάστηκε ως υπάλληλος σε παντοπωλείο, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αλλά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο όταν του δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει ένα μέρος του καταστήματος όπου εργαζόταν. Άνοιξε το δικό του παντοπωλείο το 1969, σε ηλικία μόλις 21 ετών και χάρη στην επιχειρηματική του διορατικότητα, είχε ήδη στην κατοχή του 10 καταστήματα Red Apple μέχρι την ηλικία των 25 ετών.
«Μεγάλωσα φτωχικά, αλλά πάντα ονειρευόμουν να γίνω ένας Αριστοτέλης Ωνάσης», είχε δηλώσει ο ίδιος προ ετών.
Το επόμενο βήμα ήταν αναμενόμενο: η Red Apple Group, μια εταιρεία ακινήτων με περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και την Πενσιλβάνια.
Λίγο μετά ίδρυσε την θυγατρική της Red Apple Group, την United Refining Company, χάρη στην οποία διαθέτει πλέον 400 βενζινάδικα μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Διαθέτει επίσης πάμπολλα εστιατόρια, μια εφημερίδα της διασποράς (την Hellenic Times) ακόμη και αεροπορικές εταιρίες όπως τις C&S Acquisition και Capital Air Express που σχετίζονται με την ενοικίαση πολυτελών τζετ.
Το 2013 δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κατεβαίνοντας με τους (αγαπημένους του) Ρεμπουπλικανούς, αλλά συνεχίζει την προσπάθεια επικοινωνίας με τους κατοίκους, κάνοντας πια την δική του ραδιοφωνική εκπομπή κάθε Κυριακή πρωί στη Νέα Υόρκη.
Πρόσφατα μάλιστα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είπε σε κάποιο σημείο στην εκπομπή του: « Έχω την αίσθηση ότι σύντομα, σε λίγα χρόνια, στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, κατά την προσφιλή συνήθεια των Ελλήνων, θα σπάσουν πιάτα», εννοώντας ότι ένας από τους επόμενους δημάρχους του Μεγάλου Μήλου ενδέχεται να είναι ελληνικής καταγωγής.
Το Forbes πάντως, στο εκτενές του άρθρο, σημειώνει εμφατικά και με νόημα ότι «παρόλο που ο πλούτος των 400 αυτών ανθρώπων αυξήθηκε, δυστυχώς δεν αυξήθηκε αντίστοιχα και η γενναιοδωρία τους». Ο αριθμός των 400 μελών του Forbes που δώρισαν πάνω από το 20% της περιουσίας τους μειώθηκε από δέκα σε οκτώ σε σχέση με πέρυσι ενώ εκείνοι που χάρισαν λιγότερο από το 1% του πλούτου τους αυξήθηκε από 127 σε 156. Η λίστα περιλαμβάνει 44 νεοεισερχόμενους από τους οποίους πλουσιότερος είναι ο 29χρονος επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, με περιουσία ύψους 22,5 δισ. δολαρίων, ο οποίος αποτελεί και το νεότερο μέλος της λίστας.
Το όριο για να μπει κάποιος στην λίστα του Forbes είναι καθαρή περιουσία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 800 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πέρυσι. Οι περιουσίες υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας μετοχές τιμές και συναλλαγματικές ισοτιμίες της 3ης Σεπτεμβρίου του 2021.
Τέσσερις Έλληνες στην παγκόσμια λίστα του Forbes
Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Μάιο, η δημοσιοποίηση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Πρόκειται για την 35η αναθεωρημένη λίστα με τις πιο πλούσιες οικογένειες για το έτος 2021, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τέσσερις Έλληνες.
Όσον αφορά τη χώρα μας, ως μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος στη θέση 2.141 θεωρείται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης της Motor Oil, με συνολική περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων.
Στη λίστα του «Forbes», βέβαια, συμπεριλαμβάνεται και ο Φίλιππος Νιάρχος, ο οποίος διαθέτει περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων. Ωστόσο κατατάσσεται στους δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας και όχι της Ελλάδας.
Το ίδιο ισχύει και με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη (Ελβετία), ο οποίος με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων «φιγουράρει» στη θέση 1.262.
Η συνολική περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων της Γης (με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. δολαρίων) διαμορφώνεται στον άκρως εντυπωσιακό αριθμό των 13,1 τρισ. δολαρίων, ενισχυμένος κατά 5,1 τρισ. δολάρια σε μόλις 12 μήνες.