Οι Λευκορώσοι που εγγράφονται σε κανάλια social media που οι αρχές κρίνουν «εξτρεμιστικά» θα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και επτά ετών σύμφωνα με νέες προτάσεις των κρατικών αρχών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο πέρυσι, τόσο για τον συντονισμό των διαδηλώσεων όσο και για την κοινοποίηση βίντεο από περιστατικά βίαιης αστυνομικής καταστολής.
Ορισμένα από τα πιο γνωστά κανάλια στο Telegram, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ειδησεογραφικού NEXTA, κατηγοριοποιήθηκαν ως «εξτρεμιστικά» μετά την έναρξη των διαδηλώσεων. Το NEXTA έχει σχεδόν 1 εκατομμύριο εγγραφές ενώ το κανάλι στο Telegram της ειδησεογραφικής πύλης TUT.BY, που έκλεισε από τις αρχές, έχει 500.000.
Η λευκορωσική Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι «οι συνδρομητές εξτρεμιστικών καναλιών στο Telegram και χώροι διαδικτυακών συζητήσεων (chats) θα θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι (…) ως μέλη εξτρεμιστικής ομάδας».
Επισημαίνεται πως περισσότερα από εκατό κανάλια στο Telegram και chats έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικά στη Λευκορωσία. Οποιοσδήποτε αναδημοσιεύει περιεχόμενό τους αντιμετωπίζει ήδη επιβολή προστίμου ακόμη και κράτηση έως και 30 ημέρες, μεταδίδει το Reuters.
«Αντίποινα» κατά των πολέμιων του καθεστώτος
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν πέρυσι μετά τις προεδρικές εκλογές, για τις οποίες οι αντίπαλοι του Λουκασένκο κατήγγειλαν κατάφωρη νοθεία με στόχο να παραμείνει ο βετεράνος ηγέτης στην εξουσία.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι περισσότεροι από 800 άνθρωποι βρίσκονται μέχρι σήμερα στη φυλακή ως πολιτικοί κρατούμενοι.
Οι αρχές ξεκίνησαν πρόσφατα αντίποινα εναντίον πολιτών που διατυπώνουν αντιτιθέμενες προς το καθεστώς απόψεις στο διαδίκτυο.
Εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης για ασεβή σχόλια σχετικά με έναν αξιωματικό της KGB που πέθανε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μινσκ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο.
«Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας αφανίζονται, πολλοί δημοσιογράφοι φυλακίζονται, η πρόσβαση σε ιστότοπους αποκλείεται», έγραψε στο Twitter η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
«Τώρα το καθεστώς απειλεί με ποινικές διώξεις με ποινές έως και επτά χρόνια κάθειρξης για συνδρομή σε “εξτρεμιστικά” κανάλια στο Telegram, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων μέσων ενημέρωσης. Η αλήθεια απαγορεύεται στη Λευκορωσία», συμπλήρωσε η ίδια.