Επιδιώκοντας να ευχαριστήσει τη σύζυγό του που επιθυμούσε μια πιο διαφοροποιημένη θέα από το οικογενειακό τους σπίτι, ένας Βόσνιος αυτοδίδακτος καινοτόμος πολυτεχνίτης έχτισε ένα περιστρεφόμενο σπίτι, επιτρέποντάς της να παρακολουθεί τον ανατέλλοντα ήλιο τη μια στιγμή και τους περαστικούς την επόμενη.
«Βαρέθηκα τα παράπονά της και τη συχνή ανακαίνιση του οικογενειακού μας σπιτιού και είπα: θα σου φτιάξω ένα περιστρεφόμενο σπίτι για να μπορείς να το γυρίζεις όποτε κι όπως θέλεις», δήλωσε ο Βόγιν Κούσιτς, 72 ετών, στο Reuters, μπροστά από το νέο του σπίτι που προσελκύει την προσοχή των επισκεπτών.
Το οίκημα βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα στη βόρεια Βοσνία κοντά στην πόλη Srbac. Περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα 7 μέτρων που σχεδιάστηκε από τον Kusic, με τη θέα στα χωράφια καλαμποκιού και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να εναλλάσσεται σε άλλη με δάση και ένα ποτάμι με την επιθυμητή, μάλιστα, ταχύτητα του ιδιοκτήτη.
«Το σπίτι μπορεί να κάνει έναν πλήρη κύκλο για 24 ώρες όταν είναι στην πιο χαμηλή ταχύτητα, ενώ με την ταχύτερη περιστροφή μπορεί να κάνει έναν πλήρη κύκλο σε 22 δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Κούσιτς.
Η γυναίκα του Λιούμπιτσα από την άλλη – το όνομα της οποίας σημαίνει «αγαπημένη» στα βοσνιακά – δεν θέλησε να πάρει μέρος στη συνέντευξη και να σχολιάσει το νέο σπίτι.
‘Εμπνευσή του οι εφευρέτες Τέσλα και Πούπιν
Ο Κούσιτς είπε ότι εμπνεύστηκε για την κατασκευή του οικήματος από τους Σερβοαμερικάνους εφευρέτες Νίκολα Τέσλα και Μιχαΐλο Πούπιν και ότι προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια χωρίς τη δυνατότητα καλής εκπαίδευσης αναγκάστηκε μεγαλώνοντας ν’ αναζητήσει τρόπους για να φτιάξει τα πράγματα μόνος του.
«Αυτό που έφτιαξα δεν αποτελεί καινοτομία, απαιτεί μόνο θέληση και γνώση κι είχα αρκετό χρόνο και γνώση», είπε ο Βόγιν Κούσιτς, προσθέτοντας ότι έχει χτίσει το σπίτι εντελώς μόνος του.
Το έργο χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί, μ’ ένα διάλειμμα εξαιτίας της παραμονής του στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής πάθησης. «Ζήτησα από τους γιατρούς να προσπαθήσουν να παρατείνουν τη ζωή μου για τουλάχιστον ένα χρόνο επειδή είχα αυτό το έργο στο κεφάλι μου και … κανείς δεν θα ήξερε πώς να το ολοκληρώσει».
Το σπίτι, μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο Κούσιτς είναι πιο ανθεκτικό σε σεισμικές ζημιές από τα ακίνητα σπίτια.