Επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε σήμερα, Δευτέρα, να δίνεται μια πρόσθετη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στα άτομα που είναι «μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα», για όλα τα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό εμβόλια.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ εξήγησαν ότι δεν συστήνουν τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό, για την οποία ο Οργανισμός συνεχίζει να συνιστά ένα μορατόριουμ έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να αποδεσμευτούν δόσεις και να δοθούν σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει παρά πολύ χαμηλό.
«Η σύσταση που δίνουμε τώρα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι να λάβουν μια πρόσθετη δόση», για να αυξήσουν την ανοσοαπόκρισή τους στο απαιτούμενο επίπεδο προστασίας για να αποτρέψουν την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου που απαιτούν νοσηλεία ή προκαλούν τον θάνατο, εξήγησε η Κέιτ Ο΄Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος Εμβολιασμού του ΠΟΥ.
Οι ανοσοκατεσταλμένοι – των οποίων το σύστημα άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού δεν είναι αρκετά ισχυρό – είχαν αποκλειστεί από τις κλινικές δοκιμές που επέτρεψαν να οριστούν τα πρωτόκολλα εμβολιασμού.
«Αυτή η τρίτη δόση (σ.σ. τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια απαιτούν 2 αρχικές δόσεις εκτός από το εμβόλιο Janssen που απαιτεί μία δόση) θα πρέπει να διαχωριστεί από τη δεύτερη από έναν έως τρεις μήνες», πρόσθεσε η Ο΄Μπράιαν.
Η ίδια επιτροπή ανακοίνωσε ότι μια τρίτη δόση, για τους ηλικίας 60 ετών και άνω, είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για ασθενείς που έχουν ανοσοποιηθεί με τα εμβόλια κατά της Covid των κινεζικών εταιριών Sinovac και Sinopharm, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η τρίτη δόση μπορεί να είναι άλλο εμβόλιο άλλου τύπου, διευκρίνισε η επιτροπή SAGE του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου.
Υπενθυμίζεται πως ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει, μέχρι σήμερα, τα δύο εμβόλια με τεχνολογία mRNA της Moderna και των Pfizer-Biontech, τα δύο κινεζικά εμβόλια των Sinopharm και Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και αυτό της Astrazeneca.