Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι η Πολωνία παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες για την ανεξαρτησία των δικαστών επιβάλλοντας την απομάκρυνση δικαστή που είχε επικρίνει την πολωνική κυβέρνηση.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Πολωνία αρνήθηκε στον δικαστή Βάλντεμαρ Ζούρεκ το δικαίωμα στην έφεση, όταν απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2018. Τα πολωνικά δικαστήρια θα κρίνουν πώς θα απαντήσουν στην απόφαση, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την δυνατότητα να λάβει νομικά μέτρα για την εφαρμογή της.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Κάλετα έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση «ενθαρρύνει την αναρχία της πολωνικής έννομης τάξης» και ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθεί να αντικαταστήσει το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο στην επόπτευση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

Το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) εισήγαγε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας με το πρόσχημα της ανάγκης απομάκρυνσης προσώπων που ανήκουν στην κομμουνιστική περίοδο, η οποία έληξε πριν από τριάντα χρόνια.

Η αντιπολίτευση, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ και διεθνείς θεσμοί εποπτείας της τήρησης των δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τις μεταρρυθμίσεις ως μέσον για την φίμωση της κριτικής, την υπαγωγή των δικαστηρίων στον έλεγχο της κυβέρνησης και υπονόμευση του δημοκρατικού συνταγματικού ελέγχου, μεταδίδει το Reuters.

Ο Βάλντεμαρ Ζούρεκ, ο οποίος είχε δημοσίως επικρίνει την κυβερνητική μεταρρυθμιστική επίθεση, απομακρύνθηκε από την θέση του σε δικαστήριο της Κρακοβίας και του δόθηκε άλλη θέση.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι ο δικαστής που απέρριψε την έφεση του Ζούρεκ έχει και ο ίδιος διορισθεί μέσω μίας διαδικασίας «που δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες (… ) ως προς την αμεροληψία της» και «είναι πιθανόν να βλάπτει την εμπιστοσύνη την οποία η δικαιοσύνη πρέπει να εμπνέει στους πολίτες σε μία δημοκρατική κοινωνία που διέπεται από το κράτος δικαίου».

Από την στιγμή που η διαδικασία διορισμού του δικαστή αμφισβητείται, η απόρριψη εκ μέρους του της έφεσης του Ζούρεκ «πρέπει να κηρυχθεί άκυρη».

Σε συνέχεια των παραπάνω, τα πολωνικά δικαστήρια πρέπει να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφύγει κατά της πολωνικής κυβέρνησης – με τις δύο πλευρές να έχουν ανοιχτό και τον φάκελο «δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ» – και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, αν θεωρήσει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αγνοήθηκε.