Εκ νέου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφυγε η Κομισιόν για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία, αυτήν τη φορά σχετικά με τον νόμο ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον Φεβρουάριο 2020 και θεωρείται ότι πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η επίμαχη νομοθεσία πλήττει την δικαστική ανεξαρτησία στην Πολωνία και παραβιάζει την υπεροχή του δικαίου της Ένωσης», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κομισιόν ζητεί επίσης από το Δικαστήριο να λάβει «προσωρινά μέτρα», για να θέσει σε αναστολή την αποφάσεις του πειθαρχικού σώματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας σχετικά με την άρση της ασυλίας δικαστών, πρόσθεσε.
«Η απόφαση για την άρση της ασυλίας ενός δικαστή πρέπει να ληφθεί από ανεξάρτητο θεσμό. Στην Πολωνία, η ανεξαρτησία και η αμεροληψία του πειθαρχικού σώματος του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν είναι εγγυημένες», διευκρίνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ο Ντιντιέ Ρεντέρς αναφέρθηκε στον κίνδυνο σοβαρών και ανεπανόρθωτων βλαβών για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία και την δικαιική τάξη στην Ένωση. «Οι πολωνοί δικαστές είναι ευρωπαίοι δικαστές», τόνισε.
Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2020 κατά του πολωνικού νόμου που επιτρέπει την τιμωρία των δικαστών που θέτουν σε αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης και ονομάζεται από τους επικριτές του «νόμος φίμωτρο».
Οι μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης που εκπονήθηκαν από το υπερσυντηρητικό-εθνικιστικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS), που κυβερνά την Πολωνία από το 2015 βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών και έχουν επισύρει καταδικαστικές αποφάσεις της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.
Ομως, «παρά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολλές απόπειρές μας να επανορθώσουμε την κατάσταση, η πίεση επί των πολωνών δικαστών συνεχίζει να εντείνεται και η ανεξαρτησία τους φθείρεται διαρκώς», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια Βέρα Ζούροβα.
Η Κομισιόν έχει εκκινήσει επίσης από το 2017 την διαδικασία του Αρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Ο μηχανισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου από χώρα της Ενωσης μπορεί, θεωρητικά, να καταλήξει σε στέρηση του δικαιώματος ψήφου της χώρας αυτής, αλλά στην πράξη αυτό αποτελεί μακρινή προοπτική.