Ενώ στο βόρειο και δυτικό Ιράκ οι κουρδικές και οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη συμμαχικών πολιτοφυλακών, προσπαθούν να ανακτήσουν περιοχές που έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, νέος ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε σε περιοχή που πρόσφατα απελευθερώθηκε.

Ο τάφος που ανακαλύφθηκε την Παρασκευή κοντά στο χωριό Μπαρντίγιαν (βόρεια) έπειτα από πληροφορίες που έδωσε ένας κάτοικος, περιείχε τις σορούς 23 ανδρών της εθνότητας Γεζίντι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Μαρτύρων της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Φουάντ Οτμάν διευκρίνισε ότι όλα τα θύματα είχαν πυροβοληθεί και μερικά είχαν δεμένα τα χέρια.

Την περασμένη Κυριακή, κούρδοι μαχητές είχαν επίσης ανακαλύψει τις σορούς 25 Γεζίντι –ανδρών, παιδιών και γυναικών– σε ομαδικό τάφο νοτιότερα, στην περιοχή του όρους Σιντζάρ, προπύργιο της κουρδικής αυτής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Οτμάν, δεκάδες ακόμη σοροί πρέπει να υπάρχουν σε άλλον ομαδικό τάφο στην περιοχή Χαρντάν.

Η μειονότητα Γεζίντι έγινε πολλές φορές στόχος των τζιχαντιστών που τη θεωρούν αιρετική. Οι σουνίτες εξτρεμιστές έχουν διαπράξει πολλές εκτελέσεις ανδρών, ενώ έχουν απαγάγει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, όπως και γυναίκες που πούλησαν ως νύφες σε τζιχαντιστές ή τις εξανάγκασαν σε σεξουαλική δουλεία, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Το ΙΚ εντείνει τις ωμότητες στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό του τόσο στο Ιράκ όσο και στη γειτονική Συρία, όπου έχει εμπλακεί στο εμφύλιο πόλεμο από το 2013.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ κατηγορούν την ακραία ριζοσπαστική οργάνωση για εθνοκάθαρση και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.