Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται πως διαμορφώνει το σενάριο μιας από τις πιο δημοφιλείς σειρές στη χώρα, της «Teşkilat» (Ο Οργανισμός), στην οποία το τουρκικό κράτος παρουσιάζεται πανίσχυρο.
Σύμφωνα με το nordicmonitor.com, η σειρά άλλαξε τη δεύτερη σεζόν για να ταιριάζει τη μεταβαλλόμενη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με χαρακτηριστική σκηνή την ανατίναξη του γεωτρύπανου Φατίχ που προκάλεσε φέτος κρίση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
Άνθρωποι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δεν παίζουν πλέον τους κακούς στη δημοφιλή σειρά, η οποία είναι επίσημα παραγωγή της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MΙT. «Εξωτερικές ή ξένες δυνάμεις», όπως αναφέρει η σελίδα, συνωμοτούν σε αυτή τη σεζόν κατά των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, σε μια τηλεοπτική σειρά σεναρίου από το MΙT, οι Άραβες παρουσιάστηκαν ως εχθρικές ξένες δυνάμεις, και επιπλέον, ορισμένες γνωστές προσωπικότητες των ΗΑΕ συμπεριλήφθηκαν στη σειρά. Στη συνέχεια, όμως, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ αντικατοπτρίστηκε αρχικά στα μέσα ενημέρωσης.
Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο το θέμα της δεύτερης σεζόν
Η δεύτερη σεζόν της σειράς, που ξεκίνησε την Κυριακή, επικεντρώνεται στις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας για εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Οι «ξένες δυνάμεις» που στοχεύουν στην εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας την πρώτη σεζόν προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Φυσικά, ενώ το κάνουν αυτό, συνεργάζονται με «προδότες», ή αντιφρονούντες, στην Τουρκία.
Στο τελευταίο επεισόδιο, ένας πράκτορας μιας «ξένης δύναμης» που μιλούσε τουρκικά με αμερικανική προφορά σαμποτάρισε ένα από τα γεωτρύπανα που είχε προκαλέσει κρίση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας φέτος. Το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ.
Στη σειρά τονίζεται, σύμφωνα με την ανάλυση της σελίδας, ότι μετά το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής που αντιμετώπισαν χάος, είναι η σειρά της Τουρκίας να αντιμετωπίσει αναταραχή. Υποστηρίζεται ότι οι «ξένες δυνάμεις» θα προσπαθούσαν να διχάσουν την Τουρκία με το πρόσχημα ότι έφεραν δημοκρατία και ελευθερία.
Σύμφωνα με τους σεναριογράφους, ή πιο σωστά, αξιωματούχους του MΙT, οι τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν εναντίον της Τουρκίας θα υποστηριχθούν μέσω δεξαμενών σκέψης στην Τουρκία. Έτσι, το ΜΙΤ θέλει το κοινό να πιστεύει ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης Ερντογάν που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη ελευθερία στη χώρα είναι εργαλεία αυτών των «ξένων δυνάμεων».