Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διώξεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ. Ο κ. Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.
Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Άϊβο Οράβ, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ.Ζάεβ, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την όλη υπόθεση.
Ο κ.Οράβ επεσήμανε ότι η δικαστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί εις βάρος του κ.Ζάεβ, την οποία ανήγγειλε ο κ.Γκρούεφσκι, πρέπει να είναι ανεξάρτητη και και διαφανής, καθώς, όπως είπε, στην υπόθεση εμπλέκονται ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ. Ο κ.Οράβ πρόσθεσε ότι η επερχόμενη δίκη θα αποτελέσει μία πραγματική πρόκληση για τα θεσμικά όργανα της χώρας και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο κ.Ζάεβ,όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματός του, ενημέρωσε τον κ.Οράβ για την προσπάθεια του Νίκολα Γκρούεφσκι, να αποτρέψει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσει στοιχεία για τις εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας.
Ο κ.Ζάεβ σημείωσε ότι η γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών δεν μπορεί εκληφθεί ως «απόπειρα πραξικοπήματος», όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση της χώρας και πρόσθεσε πως αποτελεί υποχρέωση του καθενός που διαθέτει τέτοιου είδους στοιχεία να τα γνωστοποιήσει.
Ακόμη, ο κ.Ζάεβ, στη συνάντησή του με τον κ.Οράβ, αναφέρθηκε στον «ασφυκτικό έλεγχο» που ασκεί η κυβέρνηση της χώρας στο δικαστικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία είπε ότι έχουν επιδοθεί σε μία ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραποίησης της πραγματικότητας.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, που φέρεται να προσπάθησε να θέσει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη.
«Καλούμε τις αρχές να τηρούν τα πρότυπα του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διασφάλιση της ακεραιότητας των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, με αφορμή την δίωξη εις βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας στα Σκόπια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που επιβεβαιώνουν την «πλαστογράφηση» των εκλογών στη χώρα από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και στοιχεία για «τεράστια» οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες και κρατικοί λειτουργοί της χώρας.
Ο κ.Ζάεβ απορρίπτει τους ισχυρισμούς του κ.Γκρούεφσκι και της αστυνομίας ότι εξασφάλισε τα στοιχεία αυτά σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες μίας ξένης χώρας (την οποία οι αρχές δεν κατονομάζουν) και υποστηρίζει ότι τα στοιχεία αυτά έφθασαν στην κατοχή του από ανθρώπους των τοπικών μυστικών υπηρεσιών που ελέγχονται από τον Ν.Γκρούεφσκι, οι οποίοι, όπως είπε, ανησυχούν για το μέλλον της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρηση της, με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι τρεις από τους τέσσερις υπόπτους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο κ.Ζάεβ προσήλθε στον ανακριτή, όπου του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.
Το κόμμα του κ.Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014, όμως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από την μεριά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από την Βουλή.
Ο κ.Ζάεβ ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.
Τους τελευταίους μήνες, ο κ.Ζάεβ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι στην «κατάλληλη στιγμή», θα γνωστοποιήσει μία σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι, εξαιτίας των οποίων ο τελευταίος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί μέσα σε τρεις ημέρες.
Η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) είναι ο βασικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.
Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει, λόγω της δίωξης κατά του αρχηγού της αντιπολίτευσης, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει διάρκεια, απειλεί να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα και να την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.
Η ΠΓΔΜ είναι από το 2005 υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 μέχρι σήμερα έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.