Η υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης για την αποδοχή των αιτήσεων των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας, εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, σηματοδοτεί την τυπική ολοκλήρωση μιας εκκρεμότητας που διαρκούσε πάνω από 30 χρόνια. Η διαδικασία αυτή, η οποία ξεκίνησε με τον νόμο Βενιζέλου το 1994, έρχεται να επιλύσει το καθεστώς της «ανιθαγένειας» που βίωνε η οικογένεια. Και αυτό διότι, παρ’ όλο που τα μέλη της κατείχαν δανέζικα διπλωματικά διαβατήρια, δεν ήταν πολίτες της Δανίας και πρακτικά δεν ήταν πολίτες κανενός κράτους.
Ο υπουργός υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη που επιτρέπει την επιστροφή της ελληνικής ιθαγένειας, επισημοποιώντας τη διαδικασία που ξεκίνησε μέσω της νομικής εκπροσώπησης της οικογένειας από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη.
Η οικογένεια «Ντε Γκρες», όπως είναι το επώνυμο που επέλεξαν οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, μπορεί πλέον να εγγραφεί στους καταλόγους του Ληξιαρχείου και να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Η ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ εντός της επόμενης εβδομάδας.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για τα μέλη της οικογένειας
Από τη στιγμή που η ιθαγένεια θα αποδοθεί στα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (Αλεξία, Παύλο, Νικόλαο, Θεοδώρα και Φίλιππο), καθώς και στα πέντε παιδιά του πρωτότοκου Παύλου (Μαρία-Ολυμπία, Κωνσταντίνος-Αλέξιος, Αχιλλέας-Ανδρέας, Οδυσσέας-Κίμωνας και Αριστείδης-Σταύρος), ανοίγονται νέοι δρόμοι για την οικογένεια στην Ελλάδα.
Η υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών σηματοδοτεί τη δυνατότητα των παιδιών της οικογένειας να αποκτήσουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών υποχρεώσεων, εφόσον το επιθυμούν. Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειας ζουν κυρίως στο εξωτερικό, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αν το επιλέξουν.
Κάποιοι αναρωτιούνται τι ακριβώς επιδιώκουν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με αυτή την κίνηση. Ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί κάποιος από τους επιγόνους του τέως μονάρχη να ασχοληθεί με την πολιτική, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αντίθετα, εκτιμάται ότι η απόδοση της ιθαγένειας αποτελεί ένα μέσο για να έχουν μια πιο έντονη παρουσία στην ελληνική κοινωνία, χωρίς να στοχεύουν σε πολιτικές ή επιχειρηματικές επιδιώξεις.
Πολλοί εκτιμούν ότι η οικογένεια θα συνεχίσει να ασκεί έναν «κοινωνικό ρόλο», μέσα από πολιτιστικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ήδη, υπάρχει το ίδρυμα «Άννα-Μαρία», που λειτουργεί ως ΑΜΚΕ από το 2004 και έχει καταχωριστεί στο Λιχτενστάιν, με σκοπό τη διαχείριση της αποζημίωσης που έλαβε η τέως βασιλική οικογένεια από το ελληνικό κράτος για την περιουσία της.