Η υπόθεση της εξαφάνισης αρχικά και της δολοφονίας στη συνέχεια της 22χρονης Γκάμπι Πετίτο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και «έπαιξε» ως είδηση σε μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν τώρα οι υποθέσεις αγνοούμενων και δολοφονημένων αυτοχθόνων γυναικών στις ΗΠΑ δεν συγκεντρώνουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον με εκείνο της υπόθεσης της Γκάμπι Πετίτο.
Την περασμένη Κυριακή, πράκτορες του FBI εντόπισαν το πτώμα της Πετίτο στο Γουαϊόμινγκ έπειτα από την εξαφάνισή της στη διάρκεια ταξιδιού με τον αρραβωνιαστικό της.
Η έρευνα για τον εντοπισμό της 22χρονης Πετίτο, η οποία είναι λευκή και κατέγραφε το ταξίδι της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε μεγάλη προβολή στο Ίντερνετ και έγινε βασικό θέμα σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
«Υπάρχει ένα ποσοστό βίας εις βάρος αυτόχθονων γυναικών, το οποίο δεν φαίνεται να υπογραμμίζεται», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό KRQE του Νέου Μεξικού η Τζολίν Χόλγκεϊτ, διευθύντρια της Ένωσης για το Τέλος της Βίας Εναντίον Αυτόχθονων Γυναικών, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Συλλυπούμαι την οικογένεια της Γκάμπι Πετίτο. Γνωρίζω ότι πιθανόν να θέλουν να δοθεί ένα τέλος και αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε η ίδια.
Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: «Υπάρχει η συνήθεια να μην μετράμε τα πτώματα αυτοχθόνων που δολοφονούνται»
«Το εθνικό ενδιαφέρον και οι πηγές που διατέθηκαν σε αυτή την υπόθεση όταν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός υποθέσεων που αφορούν ΑΔΑΓ (αγνοούμενες και δολοφονημένες αυτόχθονες γυναίκες) στο Γουαϊόμινγκ και ακόμη στη γειτονική πολιτεία της Μοντάνα, δεν ακούγεται καλό. Θεωρώ ότι υπάρχει αυτή η συνήθεια να μην μετράμε τα πτώματα αυτοχθόνων που δολοφονούνται ή εκείνους που αγνοούνται».
Στο Γουαϊόμινγκ, την πολιτεία όπου βρέθηκε το πτώμα της Πετίτο, μόλις το 18% των υποθέσεων αυτοχθόνων γυναικών που δολοφονούνται αναφέρεται στις εφημερίδες σε σχέση με το 51% των λευκών γυναικών και ανδρών που πέφτουν θύματα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με μια έκθεση των πολιτειακών αρχών.
Από το 2011 ως τον Σεπτέμβριο του 2020, πάνω από 400 αυτόχθονες γυναίκες και κορίτσια αναφέρθηκαν ως αγνοούμενα στο Γουαϊόμινγκ, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι ανθρωποκτονίες είναι η τρίτη αιτία θανάτου μεταξύ των αυτοχθόνων γυναικών, που πέφτουν θύματα σε ποσοστά δεκαπλάσια και πλέον από τον εθνικό μέσο όρο, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.
Η δημοσιογραφική κάλυψη των δολοφονιών αυτοχθόνων γυναικών και ανδρών είναι πιθανότερο να γίνει με χρήση βίαιης γλώσσας και να εμφανίζει το θύμα με αρνητικό τρόπο, σύμφωνα με την έκθεση του Γουαϊόμινγκ.
Σχολιαστές έχουν επισημάνει ότι η δημοσιογραφική κάλυψη που αφορά εξαφανίσεις μαύρων, ισπανόφωνων και άλλων μη λευκών γυναικών είναι εξίσου φορτισμένη και σπάνια.
Οι έρευνες για τη βία εις βάρος ιθαγενών είναι επί δεκαετίες υποχρηματοδοτούμενες και οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών και αγνοούμενων συχνά δεν αναφέρονται και δεν διαλευκαίνονται, σύμφωνα με την Ντεμπ Χάαλαντ, την υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ–την πρώτη αυτόχθονα υπουργό στην ιστορία της χώρας.