Ακραία φιλελεύθερη, κοινωνικά συντηρητική, οριακά ομοφοβική απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στυγνή καπιταλίστρια και φανατική αντι-κρατίστρια.
Αυτή είναι, με λίγες μόνο λέξεις, η νέα υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας (το επώνυμό της γράφεται Truss και όχι Trash, αυτό φυσικά δεν εμποδίζει αρκετούς επικριτές και πολέμιούς της να το αναγράφουν με την δεύτερη γραφή του που σημαίνει «σκουπίδι»).
Η νέα επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις και πλέον ύπατη διπλωμάτης της χώρας αποκαλείται από τα βρετανικά ΜΜΕ ως η «Θάτσερ του 21ου αιώνα». Και, παρόλο που ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, εκτός από προσβολή για κάποιους, εμπεριέχει και το στοιχείο της τιμής (μιλάμε, άλλωστε, για την πρώτη βρετανίδα πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας), εντούτοις η 46χρονη Τρας διαθέτει ορισμένα στοιχεία που δεν την κάνουν απλά… αντίγραφο της «Σιδηράς Κυρίας», αλλά ένα πιστό κακέκτυπο της.
Η πρώην υπουργός Ισότητας και μετέπειτα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου αναβαθμίστηκε ταχύτητα από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στον πρόσφατο ανασχηματισμό που έκανε προκειμένου να της δώσει την ευκαιρία να χτίσει καλά πάνω στις διακρατικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, αλλά και να προβάλλει σθεναρή αντίσταση στις όποιες βλέψεις του Πεκίνου, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις, εδώ και καιρό, κακές σχέσεις Κίνας-Βρετανίας.
Ακούγεται σαν ένας δύσκολος γρίφος για απαιτητικούς λύτες, αλλά αυτό είναι απλά παιχνιδάκι για την Τρας, η οποία έχει μάθει να παλεύει με τα… κύματα εξ απαλών ονύχων.
Η 46χρονη προέρχεται από μια «εργατική, αριστερή οικογένεια», με τους γονείς της να περιγράφονται από τα βρετανικά ΜΜΕ σαν «ακροαριστεροί» – κάποιοι μάλιστα έγραψαν ότι οι γονείς της, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, έπαιρναν μαζί την Λιζ σε διαδηλώσεις κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ. Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε φοιτήτρια της Οξφόρδης, στο Κολέγιο Mέρτον, σπουδάζοντας Πολιτική Οικονομία και Φιλοσοφικά, ενώ κάπου τότε ανακάλυψε τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Στη συνέχεια, εύλογα, έγινε μέλος των Τόρις υποστηρίζοντας την πλέον δεξιά, φιλελεύθερη κομματική πτέρυγα –και δεν βγήκε χαμένη, όπως φαίνεται σήμερα.
Ο Τζόνσον πάντως είναι εξαιρετικά ευχαριστημένος μαζί της –άλλωστε, ως επικεφαλής στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου, η Τρας υπέγραψε για λογαριασμό της Βρετανίας 63 εμπορικές συνθήκες με άλλες χώρες. Μιλάμε για πραγματικό κατόρθωμα.
Επίσης, το εννοεί 100% όταν λέει ότι είναι φιλελεύθερη, καθώς είναι φανατική αντι-κρατίστρια, δεν θέλει πουθενά κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας με κάθε τρόπο –ακόμη, ή μάλλον, κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών στους πλουσίους.
Brexit και δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τα αγκάθια στο πλευρό της
Όχι ότι η Τρας δεν έχει υποπέσει όλα αυτά τα χρόνια και σε διάφορα πολιτικά faux pas. Λόγου χάρη, στο δημοψήφισμα του 2016 είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, μετά από πιέσεις ένθεν του κόμματος, τελικά υιοθέτησε την αποσχιστική πολιτική του Μπόρις Τζόνσον.
Ασφαλώς, όπως και η Θάτσερ, έτσι και η Τρας έχει μια συγκεκριμένη δυσανεξία: απέναντι στους γκέι και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Το φθινόπωρο του 2020, η κυβέρνηση Τζόνσον, διαμέσου της τότε αρμόδιας υπουργού Ισότητας, της Λιζ Τρας, απέσυρε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις του νόμου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου (GRA), που επέτρεπε στα τρανς άτομα να αυτοπροσδιοριστούν. Πολλοί ήταν αυτοί τότε που έκαναν λόγο για μια «σοκαριστική αποτυχία» της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισαν εμφατικά, «έχασε μια βασική ευκαιρία για την πρόοδο της ισότητας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».
Τότε η Τρας υπεραμύνθηκε της στάσης της και το θέμα ξεχάστηκε για λίγους μήνες, μέχρι που τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε ότι τον Ιούνιο του 2022 θα διοργανωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το «Safe To Be Me», το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις στον συνασπισμό 42 χωρών για ίσα δικαιώματα.
Η Τρας ήταν η πρώτη που βγήκε να κάνει δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα υποστηρίζοντας πως «το συνέδριο θα έχει ως στόχο τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν ακόμη τα ΛΟΑΤ άτομα και θα εξετάσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των αδικιών μαζί με διεθνείς φίλους και συνεργάτες μας. Οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται μόνο με βάση τον προσωπικό χαρακτήρα και τα ταλέντα τους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μήνυμα ακούγεται σε όλο τον κόσμο».
Τι ήταν να το πει αυτό; Αμέσως ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της χώρας, όπως η Αμέλια Εϊμπραχαμ, συγγραφέας του «Queer Intentions: A (Personal) Journey Through LGBTQ + Culture», έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις δηλώσεις της Τρας ως «ένα υποκριτικό χαστούκι, δεδομένης της αποτυχίας της ίδιας να υποστηρίξει [το περασμένο φθινόπωρο] τα δικαιώματα των τρανς και να μεταρρυθμίσει τον GRA, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση».
«Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει μερικά από τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα εδώ, πριν προβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο ως προπύργιο προόδου», είπε η Εϊμπραχαμ με νόημα.
Όχι πως το… αυτί της Τρας ίδρωσε και ιδιαίτερα. Άλλωστε, όπως γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το ήξερε πρώτη απ’ όλους το νέο για την υπουργική της αναβάθμιση.
Γύρισε μπροστά, διέκρινε την είσοδο του Φόρεϊν Οφις και δεν ξανακοίταξε ποτέ ξανά πίσω της.