Οι δολοφονίες οι οποίες συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα μειώθηκαν κατά 33% το 2014 στο Μεξικό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο από την προεδρία της Δημοκρατίας.
Οι δολοφονίες αυτές μειώθηκαν από 10.076 το 2013 σε 6.797 το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι αριθμοί που είχαν καταγραφεί το 2013, την πρώτη χρονιά του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο στην εξουσία, είχαν ήδη σηματοδοτήσει μια μείωση των δολοφονιών κατά 32% εν σχέσει με το 2012.
Η τάση της μείωσης των δολοφονιών είχε αρχίσει να καταγράφεται την τελευταία χρονιά της προεδρίας του Φελίπε Καλδερόν (2006-2012), περνώντας από τις 16.990 το 2011 —ιστορικό υψηλό— στις 14.857 το 2012.
Οι ανθρωποκτονίες που αποδίδονται στη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος είχαν αυξηθεί ιλιγγιωδώς αφότου ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν είχε δώσει διαταγή στο στρατό να εξαπολύσει μια εκκαθαριστική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών.
Από το 2007 ως το 2014 στο Μεξικό καταγράφηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 83.234 φόνοι οι οποίοι οφείλονταν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμορίες, στη δραστηριότητα των συμμοριών, ή στις συγκρούσεις των συμμοριών με τις δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.
Επιπλέον, πάνω από 20.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν την ίδια περίοδο, σύμφωνα επίσης με τα επίσημα στοιχεία.
Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο συνέχισε την πολιτική εμπλοκής των ένοπλων δυνάμεων σε καθήκοντα επιβολής του νόμου στο εσωτερικό, αλλά παράλληλα δημιούργησε ένα νέο σώμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας ειδικά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Παρά την μείωση αυτή των καταγεγραμμένων φόνων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, ο πρόεδρος του Μεξικού βρέθηκε αντιμέτωπος στα τέλη του 2014 με τη χειρότερη κρίση της μέχρι τώρα θητείας του, λόγω της εξαφάνισης στα τέλη του Σεπτεμβρίου 43 εφήβων μαθητών, που δέχθηκαν επίθεση διεφθαρμένων αστυνομικών στην Ιγουάλα, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι έφηβοι μαθητές του σχολείου Αγιοτσινάπα παραδόθηκαν κατόπιν από τους αστυνομικούς σε μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos, που θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι τους σφαγίασαν.