Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για τα μέτρα που ελήφθησαν στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι την 7η και την 9η Ιανουαρίου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι.

Ο Σαλίλ Σέτι, ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε πως «είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τις επιθέσεις αυτές, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις», μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Όμως η ανησυχία αφορά πλέον την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης και των δυτικών κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι συνέβη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (2001). Ακολούθησαν ο Patriot Act, το Γκουαντάναμο, τα βασανιστήρια και οι πληροφορίες που έρχονται από τη Γαλλία είναι ανησυχητικές», υπογράμμισε ο Σέτι.

Μετά τις επιθέσεις έχουν υπάρξει πολλές καταδίκες και διώξεις στη Γαλλία για εγκωμιασμό της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω του Διαδικτύου.

«Τα νέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας που τίθενται σε εφαρμογή πάνε πολύ μακριά, κατά τη γνώμη μας. Δεν είναι σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια. Έχουν ήδη συλλάβει περίπου 70 ανθρώπους με πολύ ασαφείς κατηγορίες», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Σέτι κατήγγειλε ταυτόχρονα έντονα «τις ακραίες μορφές βίας» στη οποία επιδίδεται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, «τις οποίες δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να κατανοήσουμε ή να δικαιολογήσουμε».

Όμως υπογράμμισε ότι θα πρέπει επίσης να διερωτηθούμε για τις αιτίες. Στις δύο αυτές χώρες «σημειώνονταν επί χρόνια παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις και στην περίπτωση της Συρίας οι Δυτικοί κοίταζαν χωρίς να κάνουν τίποτε στην αρχή, όταν οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές».

Το ίδιο συμβαίνει και με την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση της Νιγηρίας Μπόκο Χαράμ, σημείωσε ο Σέτι.

«Η βία και η τρομοκρατία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, όμως γνωρίζουμε ότι το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας ήταν απομονωμένα, ιστορικά. (Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών) δεν είχαν λόγο στην πολιτική, δεν είχαν οικονομικές επιλογές και οι νέοι ήταν αποκλεισμένοι. Όμως ο κύριος λόγος είναι η δράση των Νιγηριανών στρατιωτών που έχουν σκοτώσει χιλιάδες πολίτες εδώ και ένα χρόνο» στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους εναντίον των ισλαμιστών, είπε.