Όταν το 2016 έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία το διαζύγιο του Χάρι και της Λίντα ΜακΚλόου, όλοι στην υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης σοκαρίστηκαν. Σοκαρίστηκαν επειδή το ζευγάρι μετρούσε ήδη 57 χρόνια γάμου και ήταν ξεκάθαρο ότι σκόπευαν να μείνουν μαζί μέχρι το τέλος του βίου τους.
Το ζευγάρι, δηλαδή ο μεγαλομεσίτης και η σύμβουλος του φημισμένου Μουσείου Γκούγκεγχαϊμ, χώρισε στα γεράματα του και εκτός από ένα χρονοβόρο και ψυχικά επίπονο διαμοίρασμα των (αμύθητων) περιουσιών τους, υπήρχε και ένα «αγκάθι» που έπρεπε να ξεπεραστεί μόνο με την βοήθεια μεγαλοδικηγόρων: τα περίπου 65 έργα τέχνης που το ζευγάρι είχε συγκεντρώσει κατά την διάρκεια του κοινού, 57ετούς, βίου τους.
Τελικά, μετά από διαρκείς καθυστερήσεις και νομικές παλινωδίες δυο ετών, η πανάκριβη, αξίας 600 εκατ. δολ. συλλογή τους επιτέλους εκποιείται –και δεν μιλάμε για μια απλή συλλογή καθώς απαρτίζεται από έργα των Τζακομέτι, Ρόθκο, Πικάσο, Γουόρχολ, Ρίχτερ και άλλων κορυφαίων εκπροσώπων της μοντέρνας Τέχνης.
Την δημοπρασία έχει αναλάβει ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, ο οποίος θα την διεξάγει σε δυο διαφορετικές ημερομηνίες, αφενός στις 15 Νοεμβρίου και αφετέρου τον Μάιο του 2022, καθώς 65 έργα δεν γίνεται να πωληθούν σε μια και μόνη ημέρα.
Ο ίδιος ο οίκος, όπως αναφέρει το εκτενές δημοσίευμα του Forbes, χαρακτήρισε την υπό εκποίηση συλλογή ως «ιστορική». Τα 65 κομμάτια που θα βγουν στο σφυρί αναμένεται να πιάσουν περί τα 600 εκατ. δολάρια, ωστόσο το πρόβλημα, στην προκειμένη περίπτωση είναι το ότι οι δικηγόροι των δύο πλευρών διαφωνούν για την πραγματική αξία κάποιων έργων. Και οι διαφορές δεν είναι της τάξεως των 5-10.000 δολαρίων, αλλά του 1-2 εκατ. δολ., γεγονός που ίσως καταστήσει την δημοπρασία ακόμη πιο προβληματική στην διαδικασία της.
«Η συλλογή των ΜακΚλόου είναι από μόνη της μία κατηγορία συγκρινόμενη με όλες τις συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης Τέχνης» είπε ο Τσάρλι Στιούαρτ, CEO του οίκου Sotheby’s.
«Αναμφίβολα θα γοητεύσει κορυφαίους συλλέκτες από όλον τον κόσμο, η πώληση θα γράψει ιστορία και θα καταστεί ορόσημο για τον οίκο μας», τονίζοντας εμφατικά ότι πρόκειται «μια από τις σημαντικότερες και ποιοτικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης που έχει έρθει ποτέ στην αγορά».
«Αυτή η συλλογή συγκεντρώθηκε με απαράμιλλη προσοχή για αρκετές δεκαετίες», είπε και φυσικά έχει δίκιο. Γιατί τα νούμερα… ζαλίζουν.
Λόγου χάρη, ένα γλυπτό του Τζακομέτι πωλείται στο ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρόμοια εκτίμηση έχει τεθεί και στο «No 7» του Ρόθκο, έναν πίνακα ύψους 8 μέτρων, από το 1951.
Από 40 έως 60 εκατομμύρια δολάρια θα πιάσει ένας πίνακας του Γουόρχολ, το «Nine Marilyns», ένα έργο βασισμένο σε μια φωτογραφία του 1953 της Μέριλιν Μονρόε από την ταινία «Niagara».
Στην ίδια περίπου τιμή κυμαίνεται και ένας γιγάντιος πίνακας του Σάι Τουόμπλι από το 2007 με άνθη κόκκινης παιώνιας, ένας από μια ομάδα έξι πινάκων γνωστών ως «A Scattering of Blossoms».
Το σκάνδαλο του Μακλόου
Ο, γεννημένος το 1937, Χάρι Μακλόου, ήταν αυτός που ζήτησε από την πρώην σύζυγο του διαζύγιο το 2016. Αυτό βγήκε σχετικά γρήγορα και «αναίμακτα» κατόπιν μιας συμφωνίας ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.
Έναν χρόνο μετά, ο Χάρι ξαναπαντρεύτηκε τη γαλλίδα ερωμένη του, Πατρισιά Λαζάρ-Λαντό, επιμελήτρια μουσείου, και είκοσι χρόνια νεότερή του.
Ωστόσο, ο γηραιός Κροίσος έκανε ένα λάθος που… εκνεύρισε την Λίντα: γιόρτασε προκλητικά τη νέα σχέση του και αυτό του γύρισε μπούμερανγκ.
Λίγο μετά τον γάμο του με την 65χρονη, ανήρτησε δύο τεράστιες φωτογραφίες ύψους 13 μέτρων η καθεμία στις οποίες απεικονιζόταν αυτός και η μέλλουσα σύζυγος του να χαμογελούν, στην πρόσοψη ενός ουρανοξύστη που του ανήκει.
Στο συγκεκριμένο κτήριο όμως, που βρίσκεται στην Billionaire’s Row στο Μανχάταν, διεκδικούσε ένα διαμέρισμα και η πρώην σύζυγος του και πολλοί σχολίασαν τότε ότι αυτή ακριβώς η κίνησή του ήταν ένα faux pas εκ μέρους του με απώτερο σκοπό να αποτρέψει την Λίντα από τη διεκδίκηση του πανάκριβου διαμερίσματος αξίας 72 εκατ. δολαρίων.
Όταν είδε την φωτογραφία, η Λίντα νευρίασε και έσκισε τη συμφωνία τους ζητώντας του και περισσότερα χρήματα. Το ζευγάρι προσέλαβαν τους καλύτερους δικηγόρους της Νέας Υόρκης και εκεί ξεκίνησε ένας… Γολγοθάς της αναλυτικής καταμέτρησης της περιουσίας του καθενός.
Ακολούθησε εξέταση των λογαριασμών και των δύο, η οποία απέδειξε ότι αυτός είχε όντως περισσότερα χρέη από τα αναμενόμενα και αυτή αντίστοιχα είχε πολύ περισσότερα έξοδα απ’ όσα είχαν δηλωθεί αρχικά.
Στη συνέχεια, μοιράστηκαν, μετά κόπων και βασάνων, διαμερίσματα στο Μανχάταν, μια εξοχική κατοικία στα Χάμπτονς αξίας 19 εκατ. δολαρίων δίπλα σε αυτή του Στίβεν Σπίλμπεργκ και ένα πολυτελές γιοτ 46 μέτρων το οποίο έχει βραβευθεί και εκτιμάται στα 24 εκατ. δολάρια.
Κάπως έτσι, το αρμόδιο δικαστήριο διέταξε το 2019 τα έργα Τέχνης που ανήκουν και στους δύο να βγουν σε πλειστηριασμό.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Της Τέχνης ή γενικώς.