Η υποστήριξη προς το Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έπεσε σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα –στο χαμηλότερο μετά τις εθνικές εκλογές του 2019–μετά την ανακοίνωση για αύξηση φόρων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι τομείς της υγειονομικής και της κοινωνικής περίθαλψης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση.
Η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times, έδειξε ότι η στήριξη προς τους Τόρις μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες πέφτοντας στο 33% με τους Εργατικούς να έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 35% και να προηγούνται, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, του κόμματος του πρωθυπουργού.
Την Τρίτη ο Τζόνσον ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την αύξηση των φόρων για εργαζόμενους, εργοδότες και κάποιους επενδυτές στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την κρίση χρηματοδότησης στους τομείς της υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλμψης, προκαλώντας την οργή ορισμένων μελών του κυβερνώντος κόμματός του παραβιάζοντας έτσι τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και θυσιάζοντας την παραδοσιακή κομματική θέση για χαμηλή φορολόγηση.
«Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ώστε να μην εξάγουμε υπερβολικά πολλά συμπεράσματα από μια και μόνο δημοσκόπηση…φαίνεται σαν η κυβέρνηση να έχει θυσιάσει την φήμη της για χαμηλή φορολόγηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους της χωρίς ουσιαστικά να αποσπάσει αρκετά εύσημα γιατί στήριξε το ΕΣΥ», δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, ο διευθυντής πολιτικής έρευνας της YouGov, αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παρά την όποια κριτική από τους συντηρητικούς βουλευτές, οι περισσότεροι στήριξαν τις προτάσεις του πρωθυπουργού και ο Τζόνσον κέρδισε άνετα χθες την πλειοψηφία για τις προτάσεις του αυτές.
Ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν υποβάθμισε την βαρύτητα της δημοσκόπησης και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας θα αναγνωριστούν από τους ψηφοφόρους κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2024.
«Οι δημοσκοπήσεις έρχονται και φεύγουν, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να λαβάνει μακροπρόθεσμες αποφάσεις προς το εθνικό συμφέρον. Στην τελική, το εκλογικό σώμα ανταμείβει μια κυβέρνηση που προτίθεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον», είπε ο ίδιος στο Sky News.