Ανοίγουν φάκελοι, ανοίγουν δικογραφίες, ανοίγουν στόματα, γενικά όλα βγαίνουν στο φως στις ΗΠΑ για πολλούς κακοποιητές ανηλίκων εξαιτίας μιας αλλαγής στη νομοθεσία της Νέας Υόρκης.
Η πολιτεία επέτρεψε την υποβολή περισσότερων από 9.000 καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, μεταξύ αυτών και υποθέσεις εναντίον του πρίγκιπα Άντριου, του Μπομπ Ντίλαν καθώς και υψηλά ιστάμενων καθολικών ιερέων.
Όλες αυτές οι υποθέσεις που μέχρι πρότινος είχαν αποκλειστεί λόγω του καθεστώτος του χρόνου παραγραφής που ίσχυε, πλέον επανεξετάζονται. Και πολλοί, κυρίως ηλικιωμένοι ιερείς, έχουν αρχίσει να αισθάνονται πολύ άβολα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC, το οποίο παραθέτει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις κακοποίησης.
Περιπτώσεις όπως αυτή του Τομ Αντριόλα ο οποίος ήταν 25 ετών, όταν στεκόταν στην άκρη ενός γκρεμού στη Γιούτα, έτοιμος να πηδήξει στο κενό, δίνοντας τέρμα στην ζωή του. Είχαν περάσει 14 χρόνια από τότε που ο – υιοθετημένος – μεγαλύτερος αδελφός του Aντριόλα τον κακοποίησε σεξουαλικά.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο αδελφός του, τον είχε επισκεφτεί και έμεινε μαζί του στο σπίτι του, ξυπνώντας τις μνήμες από την κακοποίηση.
Αλλά επειδή η κακοποίηση συνέβη πολύ καιρό πριν, ο αδελφός του δεν λογοδότησε ποτέ για τις πράξεις του.
Και όμως συνέβη το άλλο το ανήκουστο: ο θετός αδελφός του καταδικάστηκε τελικά για την κακοποίηση ενός άλλου αγοριού, ωστόσο, για άγνωστο λόγο, δεν επετράπη στον Τομ να καταθέσει στη δίκη του.
«Δεν άκουσα ποτέ ούτε μια συγγνώμη από τον ίδιο» λέει ο ίδιος ενώ τονίζει ότι η μόνη ικανοποίηση που πήρε ήταν ότι ο αδελφός του συνελήφθη και εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση κάποιου άλλου.
Όλα αυτά όμως τώρα ενδέχεται να αλλάξουν και θα χυθεί άπλετο φως καθώς ο νόμος για τα ανήλικα θύματα της Νέας Υόρκης (CVA) αναστέλλει την παραγραφή των υποθέσεων κακοποίησης παιδιών για δύο χρόνια, επιτρέποντας στα φερόμενα θύματα να κινηθούν νομικά, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν προηγουμένως.
Πάνω από 9.000 καταγγελίες
Ο νόμος, που ψηφίστηκε το 2019, έδωσε τη δυνατότητα στα θύματα να υποβάλουν τις καταγγελίες τους έως τις 14 Αυγούστου 2021.
Μέχρι εκείνη την ημέρα, κατατέθηκαν περισσότερες από 9.200 καταγγελίες. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρίγκιπας Άντριου και ο τραγουδιστής Μπομπ Ντίλαν. Και οι δύο αρνούνται τους ισχυρισμούς.
Η Μάρσι Χάμιλτον, διευθύνουσα σύμβουλος της Child USA, της ΜΚΟ που εργάζεται για τον τερματισμό της παιδικής κακοποίησης, δήλωσε ότι οι 9.200 αυτές καταγγελίες εξακολουθούν «να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό» τμήμα αυτού που πιστεύεται ότι είναι η πραγματική κλίμακα κακοποίησης σε ολόκληρη την πολιτεία της Νέας Υόρκης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ, περίπου 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 13 αγόρια θα κακοποιηθούν κάποια στιγμή σεξουαλικά στις ΗΠΑ. «Αυτό είναι το 15-20% του πληθυσμού» λέει η ίδια προσθέτοντας εμφατικά ότι μόλις το ένα τρίτο των θυμάτων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης θα μιλήσουν για όσα βίωσαν πριν από την ενηλικίωσή τους. Το άλλο ένα τρίτο θα το αποκαλύψει αργότερα στη ζωή του.
Στις ΗΠΑ ο μέσος όρος των θυμάτων υπολογίζεται σήμερα στα 52 χρόνια και οι περισσότεροι δεν βγαίνουν μπροστά καθώς φοβούνται τα αντίποινα, ότι δεν θα γίνουν πιστευτοί, αν και η βασική αιτία είναι η ντροπή.
«Έντονη είναι επίσης και η σύγχυση. Τα παιδιά μπορεί να μην αναγνωρίσουν αμέσως τι τους συνέβη. Συχνά δεν ταυτοποιούν ως κακοποίηση ή βιασμό αυτό που βίωσαν στα χέρια ενός ενήλικα», σημειώνει η Χάμιλτον.
Κατηγορούμενος και ένας καρδινάλιος
Ανάμεσα στις πιο σοβαρές υποθέσεις είναι αυτή της μήνυσης κατά της Αρχιεπισκοπής της Νέας Υόρκης για φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση από τον Θίοντορ Μακάρικ, τον πρώην καθολικό καρδινάλιο – πρόκειται για τον υψηλότερο ιστάμενο καθολικό αξιωματούχο, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση στις ΗΠΑ.
Ο 91χρονος πρώην κληρικός κατηγορείται ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ένα αγόρι στη δεκαετία του 1970, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τη δίωξη στις ΗΠΑ, κυρίως λόγο του πρότερου αυτού νόμου περί του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων.
Τώρα αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και καταγγελίες εναντίον του στη Μασαχουσέτη για σεξουαλική κακοποίηση εφήβου στη δεκαετία του 1970.
Το μόνο καλό είναι ότι τα στόματα ανοίγουν και οι κακοποιητές ενδέχεται να τιμωρηθούν αυστηρά ακόμη και τώρα, στην υπέργηρη ηλικία τους. «Οι αυξανόμενες μηνύσεις εναντίον κληρικών οδήγησαν τις ενορίες σε οικονομική καταστροφή. Τα τελευταία δύο χρόνια, τέσσερις από τις οκτώ επισκοπές της Νέας Υόρκης υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης», επισημαίνει με νόημα το βρετανικό δημοσίευμα.
Ο Aντριόλα βλέπει τον νέο νόμο ως «ένα μέτριο αλλά πρώτο βήμα. Δεν είναι αρκετό. Απλώς δεν πρέπει να υπάρχει παραγραφή για αυτές τις περιπτώσεις».
Μιλάμε για άτομα που αμέσως μετά την κακοποίησή τους είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από καταστάσεις όπως κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάχρηση ουσιών ή αλκοόλ, λένε οι ειδικοί, και η θεραπεία στις ΗΠΑ μπορεί να είναι απαγορευτικά δαπανηρή.
Η Χάμιλτον υπολογίζει το μέσο κόστος σε περίπου 830.000 δολάρια (σχεδόν 750.000 ευρώ) ανά άτομο.
«Όταν κάποιος έχει αρκετά στοιχεία και είναι έτοιμος να καταγγείλει έναν συγκεκριμένο δράστη, οι πόρτες αρχίζουν να ανοίγουν επειδή τελικά οι άλλοι επιζώντες αισθάνονται ότι είναι ασφαλές», καταλήγει με νόημα το άρθρο.