Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ και Φίλιπ Χάμοντ ξεκινούν την Πέμπτη διήμερη επίσκεψη στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για να ενθαρρύνουν τη νέα εφαρμογή του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα.

Οι κ.κ. Στάινμάγιερ και Χάμοντ θα έχουν στο Σαράγεβο ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και τους προέδρους των Σωμάτων του Κοινοβουλίου.

Η Γερμανία και η Βρετανία, τον Νοέμβριο του 2014, ξεκίνησαν πρωτοβουλία για νέα προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Βοσνίας, με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και την πρόοδο στην πορεία προς την ένταξη στην Ένωση.

Αντί για τις μεγάλες συνταγματικές αλλαγές που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για την προσέγγιση Βοσνίας – ΕΕ, η νέα πρωτοβουλία εστιάζει σε σταδιακές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενδυνάμωση της οικονομίας, της κοινωνικής και της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Την πρωτοβουλία στήριξαν τα όργανα της ΕΕ και στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Σαράγεβο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι συμφωνήθηκε οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί αρχηγοί των ισχυρότερων κομμάτων να υπογράψουν διακήρυξη με την οποία θα δεσμεύονται για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Μετά την υπογραφή του κειμένου, η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη που έχει μονογραφεί ήδη από το 2007.

Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, επικύρωσε την πρόταση διακήρυξης και απέστειλε το κείμενο στους πολιτικούς αρχηγούς για τροποποιήσεις.