«Ναι» σε συνεργασία, υπό αυστηρούς όρους, με τους Ταλιμπάν λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως όμως τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει μία νέα αφγανική κυβέρνηση.

«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργασθούμε με την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, πράγμα που δεν σημαίνει αναγνώριση. Πρόκειται για μια επιχειρησιακή συνεργασία», εξήγησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερντό της Σλοβενίας.

Αυτή η συνεργασία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την συμπεριφορά της κυβέρνησης, όπως στο να μην χρησιμοποιείται το Αφγανιστάν ως βάση για την εξαγωγή τρομοκρατίας προς άλλες χώρες και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των μέσων ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν θα πρέπει επίσης να σχηματίσει μία πολυμερή, αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση, να επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε ξένους πολίτες και Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν τη χώρα, είπε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συντονιστούν για να διατηρήσουν μία ευρωπαϊκή παρουσία στην Καμπούλ, αλλά θα πρέπει «να το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας» δήλωσε ο Μπορέλ.

«Αποφασίσαμε να εργαστούμε κατά συντονισμένο τρόπο, να συντονίσουμε τις επαφές μας με τους Ταλιμπάν, και μέσα φυσικής παρουσίας στην Καμπούλ (…) αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας», τόνισε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Αυτή η παρουσία έχει ως στόχο να επιτραπεί η συνέχιση της απομάκρυνσης προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν», διευκρίνισε.

Αφγανιστάν: Τα Εμιράτα έστειλαν ένα αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα την αποστολή ενός αεροπλάνου που μεταφέρει «ιατρική βοήθεια και τρόφιμα» για «χιλιάδες οικογένειες» στο Αφγανιστάν, χωρίς να διευκρινίσουν σε ποια περιοχή, σχεδόν τρεις εβδομάδες αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

«Αυτή η έκτακτη βοήθεια αποστέλλεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού ρόλου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει στόχο να προσφέρει πλήρη στήριξη στον αδελφό, αφγανικό λαό», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτή είναι η πρώτη ανθρωπιστική πτήση μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν».

Χθες ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι επαναλαμβάνει τις ανθρωπιστικές του πτήσεις προς το βόρειο και νότιο Αφγανιστάν, αφού προειδοποίησε για μια επικείμενη «ανθρωπιστική καταστροφή» στη χώρα.

Τα Εμιράτα εξάλλου φιλοξενούν στο έδαφός τους «χιλιάδες αφγανικές οικογένειες (…) προσωρινά” και τους διασφαλίζουν “μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το πέρας της γιγαντιαίας επιχείρησης για την απομάκρυνση Αφγανών και ξένων υπηκόων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ, τα διπλωματικά δίκτυα εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στους Αφγανούς πρόσφυγες.

Ένα αεροπλάνο από το Κατάρ – που έχει αναχθεί σε επίκεντρο των διπλωματική προσπαθειών, αφού επί μήνες διαδραμάτισε τον ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν– έγινε χθες Τετάρτη το πρώτο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προερχόμενο από ξένη χώρα μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών αξιωματούχων από το Αφγανιστάν.

Παράλληλα η Ντόχα εργάζεται για την επαναλειτουργία «το συντομότερο δυνατό» του αεροδρομίου της Καμπούλ, κρίσιμου για τη μεταφορά στο Αφγανιστάν ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας, όπως τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.