Το Πεκίνο αγαπάει τον καπιταλισμό, αλλά μισεί και κυνηγάει ανηλεώς όσους Κινέζους τον προβάλλουν. Ακούγεται λίγο σαν την ψευδοπροφητεία ενός γκουρού, αλλά αυτή είναι η (θλιβερή) αλήθεια: μια χώρα που πλέον έχει μετατραπεί, φύσει και θέσει, σε παγκόσμιο προπύργιο του καπιταλιστικού συστήματος δεν επιθυμεί επ’ ουδενί από τους ντόπιους σελέμπριτις της να κάνουν «καπιταλιστική επίδειξη του πλούτου τους».
Η «μπάλα» της κρατικής λογοκρισίας τους πήρε όλους: διασημότητες, instagrammers, δημοφιλείς περσόνες του Διαδικτύου, ηθοποιούς και καλλιτέχνες που συμπεριφέρονται ως «δυτικοί καπιταλιστές» και για τον λόγο αυτό πρέπει επειγόντως να συνετιστούν και να επιστρέψουν στον «ίσιο δρόμο» και στις «σοσιαλιστικές» τους αρχές, αναφέρει η βρετανική Daily Mail σε εκτενές της δημοσίευμα.
Το Πεκίνο, μάλιστα, κάνει ευθέως λόγο για «καρκινώματα και όγκους στο σώμα της χώρας», κάτι που, όπως καταλαβαίνετε είναι αρκετά βαρύ να ειπωθεί. Και όμως ειπώθηκε, από έναν τύποις εκπρόσωπο του καθεστώτος του Σι Τζίνπινγκ.
«Από την οικονομία έως τον πολιτισμό και την πολιτική, εξελίσσεται μία μεταμόρφωση, μια επανάσταση. Είναι μία πολιτική μεταμόρφωση, η επιστροφή στην αρχική αποστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η επιστροφή στην ουσία του σοσιαλισμού», έγραψε χαρακτηριστικά ο Λι Γκουανγκμάν, μπλόγκερ του καθεστώτος. Ο Λι περιγράφει τους σελέμπριτις αυτούς που κάνουν «άσκοπη επίδειξη του καπιταλιστικού τους πλούτου» ως «κακοήθεις όγκους», που πρέπει να ξεριζωθούν δραστικά.
Το Πεκίνο, φυσικά, έχει ήδη σκεφτεί και λάβει επιπλέον μέτρα εναντίον των «άτακτων» αυτών διασημοτήτων που σπιλώνουν το δήθεν σοσιαλιστικό πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι, όπως αναφέρει το άρθρο, δεν θα ξαναδουλέψουν ποτέ, έχοντας «μπει στον πάγο», τόσο οι ίδιοι, όσοι και η καριέρα τους.
«Ο καπιταλισμός κάνει τους νέους αυτούς να θέλουν να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα για τον εαυτό τους και να επηρεάσουν αρνητικά την κινεζική κοινωνία», τόνισε πρόσφατα ο Τζιάνγκ Γιου, ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου της χώρας, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα ότι: «Αν επιτραπεί στον καπιταλισμό να επεκταθεί στον πολιτισμό, οι τέχνες και η κουλτούρα θα χάσουν τον σκοπό τους που είναι να υπηρετούν τον σοσιαλισμό».
Οι εγχώριοι άνδρες σελέμπριτις να γίνουν «πιο αρρενωποί»
Την ίδια στιγμή, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει προσφάτως μια ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Κίνας που υπονοεί ότι οι νεαροί Κινέζοι έχουν γίνει υπερβολικά «θηλυπρεπείς». Το μήνυμα χαρακτηρίστηκε μεν «σεξιστικό», ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που συμφωνούν ότι οι άντρες celebrities φέρουν την ευθύνη γι’ αυτό.
Η κινεζική κυβέρνηση είχε εκφράσει εδώ και περίπου μια διετία τις ανησυχίες της πως τα δημοφιλή αρσενικά role models της χώρας δεν είναι πλέον δυναμικές, αθλητικές φιγούρες όπως «οι στρατιωτικοί ήρωες». Οπότε το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο που δεν άφηνε παραμικρή αμφιβολία για τον απώτερο σκοπό. Η «Πρόταση για Αποτροπή της Θηλυκοποίησης των Εφήβων Αντρών» καλούσε τα σχολεία να αναδιαμορφώσουν πλήρως το πρόγραμμα φυσικής αγωγής και να ενισχύσουν το προσωπικό διδασκαλίας.
Στο κείμενο περιλαμβάνονται συμβουλές για στρατολόγηση αθλητών και ανθρώπων με αθλητικό παρελθόν, που έχουν αποσυρθεί, αλλά και «δυναμική ανάπτυξη» συγκεκριμένων σπορ όπως το ποδόσφαιρο με προοπτική την «καλλιέργεια της αρρενωπότητας των μαθητών».
Τον περασμένο Μάιο, ένας προβεβλημένος εκπρόσωπος του κορυφαίου συμβουλευτικού σώματος της Κίνας, ο Σι Ζεφού, είχε πει πως πολλοί νεαροί άντρες της χώρας είχαν γίνει «αδύναμοι και δειλοί», κάτι που «αναπόφευκτα θα βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση και την ανάπτυξη του κινεζικού έθνους, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», κατηγορώντας κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς τα περισσότερα αγόρια μεγαλώνουν με τις μητέρες ή τις γιαγιάδες τους.
Αν και υπήρξαν μερικοί (βασικά, ελάχιστοι και κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι) που είδαν θετικά την κίνηση, η συντριπτική πλειονότητα των Κινέζων αντέδρασε αρνητικά στην ανακοίνωση. Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες εξέφρασαν την οργή τους στα social media, με πολλούς να χαρακτηρίζουν «άκρως σεξιστικό και κοινωνικά επικίνδυνο» το μήνυμα της κινεζικής κυβέρνησης.
Τα διεθνή ΜΜΕ υπερτονίζουν εμφατικά ότι η αλγεινή τακτική αυτή του Πεκίνου να «εκθηλυκοποιήσει» (sic) τους άνδρες σελέμπριτις και ταυτόχρονα να τους απεμπολήσει από την δημόσια σφαίρα της χώρας, θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσε Τουνγκ, που μεταξύ 1966-1976 οδήγησε τη χώρα στο χείλος του κοινωνικού χάους. «Το ΚΚΚ συνηθίζει να ξεκινάει μια πολιτιστική «επανάσταση» όταν νιώθει ότι βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση», σημειώνει η Κάι Σία, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και επικριτής της διακυβέρνησης Σι.
Και φυσικά, όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι Κινέζοι, όπως λόγου χάρη, ο Γουάνγκ Νταν, από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, αναρωτιούνται με νόημα: «πώς ακριβώς θα έρθει αυτή η πολιτιστική επανάσταση; Και πώς αυτό θα συμβεί όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών κάθε άλλο παρά επιχαίρει τους διαρκώς αμήχανους χειρισμούς του Σι σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής;»
Για να μην αναφέρουμε καν ότι άλλες εποχές ήταν το 1966 και άλλες το (πολύπαθο) 2021…