Η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας να δώσει εξηγήσεις για τη στήριξη που παρείχε το Παρίσι στο σχέδιο ψηφίσματος των Παλαιστινίων το οποίο απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής διπλωματίας σήμερα.

Ο Πατρίκ Μεζονάβ αναμένεται να γίνει δεκτός την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Εμάνουελ Νάχσον στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο υπουργός τον κάλεσε να έρθει για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ψήφο της Γαλλίας» επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Η υποστήριξη της Γαλλίας στην πρωτοβουλία των Παλαιστινίων «προκάλεσε απογοήτευση και σύγχυση στην ισραηλινή πλευρά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής πρεσβείας στο Ισραήλ, Σονιά Μπαρμπρί, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κάλεσε τον Μεζονάβ να παρουσιαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία, που δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ, εδώ και εβδομάδες κατέβαλε προσπάθειες στον ΟΗΕ με στόχο την εκπόνηση ενός σχεδίου ψηφίσματος που θα ήταν λιγότερο απόλυτο σε σύγκριση με το παλαιστινιακό σχέδιο και θα είχε πιο πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι Παλαιστίνιοι όμως τελικά κατέθεσαν δικό τους κείμενο χθες. Η Γαλλία το υπερψήφισε, όμως το κείμενο αυτό, το οποίο ενέκριναν 8 μέλη, απορρίφθηκε καθώς δε συγκέντρωσε τις 9 ψήφους που απαιτούνταν.